Sivu 1/1

Ruoka-ainejäämien analysointi keramiikasta

ViestiLähetetty: 11 Heinä 2012 03:37
Kirjoittaja Jaska
Ruotsissa on analysoitu rasvajäänteitä kivikautisen suppilopikarikulttuurin (4000-3000 BC) saviastioista, ja näin on löydetty Ruotsin vanhimmat merkit maidosta eli karjataloudesta.
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 0312002750

Onkohan tässä kyseessä jokin uusi menetelmä, vai miksei tätä ole aiemmin käytetty? Suomen saviruukuistakin on saatu talteen orgaanisperäistä karstaa josta on tehty radiohiiliajoituksia - voisiko siitäkin tehdä tällaisen ruoka-aineanalyysin?

Re: Ruoka-ainejäämien analysointi keramiikasta

ViestiLähetetty: 25 Kesä 2016 13:56
Kirjoittaja Arxhgos
Jaska kirjoitti:Onkohan tässä kyseessä jokin uusi menetelmä, vai miksei tätä ole aiemmin
käytetty? Suomen saviruukuistakin on saatu talteen orgaanisperäistä karstaa
josta on tehty radiohiiliajoituksia - voisiko siitäkin tehdä tällaisen ruoka-
aineanalyysin?


Onko Suomen soista muuten löytynyt rasvakätkojä, kuten Britanniasta

https://en.wikipedia.org/wiki/Bog_butter