Muinaisjäännöksistä ja niiden löydöistä Suomessa

Arkeologia tutkii menneisyyttä fyysisten muinaisjäännösten kautta.

Muinaisjäännöksistä ja niiden löydöistä Suomessa

ViestiKirjoittaja Unennäkijä » 16 Loka 2012 11:10

Tervehdys!

Olen uusi täällä joten en tiedä onko kyseinen kysymys kovin oikea kysymys oikeassa paikassa mutta kokeillaan! (Tämän voi vaikka poistaa jos ei kuulu tänne)

Elikkä mistä harrastelija/kiinnostunut voisi tietää onko luonnossa oleva kivikasa muinaisjäännös vaiko ei? Otetaanko esim. valokuva kyseisestä kiviröykkiöstä ja lähetetään se laitokselle X?

Paikka sijaitsee Ruoveden lähellä, Väärinmajassa, Väärinjärven tuntumassa lähellä Loilonvuorta jonka kupeessa ollaan löydetty käsittääkseni kivikautisia löytöjä. Hieman kauempaa läheisen lammen takaisessa metsässä Rantavuoren liepeillä on kyseinen kiviröykkiö. Mistä voisin siis selvittää onko tämä alue tutkittu ja jos ei ole niin voiko löydös olla mitenkään merkittävä vaiko luonnon muokkaama kivikasa?

aikaisempaa löydöstä alueelta:

http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsov ... =702010027
"Metsän tyttö, mieli neito,
Yön tyttö, hämärän neito,
Pitkän puhtehen pitäjä,
Rievän rihman ketreäjä..."
Unennäkijä
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 4
Liittynyt: 16 Loka 2012 10:23

ViestiKirjoittaja Jaska » 16 Loka 2012 20:08

(Siirsin tämän Arkeologia-osioon...)


Hei!
Käsittääkseni Museovirasto on se taho, jolle kuuluu ilmoittaa epäillyistä muinaisjäännöksistä:
http://www.nba.fi/fi/kulttuuriymparisto

Ihmisen tekemät kiviröykkiöt ovat kyllä hankalia erottaa luonnollisista. Jos muoto olisi jotenkin säännöllinen, niin ehkä siitä voisi päätellä jotain. Ehkä Jarkko Saipion gradusta löytyy joitain tuntomerkkejä? Hän käsittelee lapinraunioita:
https://helda.helsinki.fi/bitstream/han ... sequence=1
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

ViestiKirjoittaja Unennäkijä » 17 Loka 2012 09:42

kiitos vastauksesta, pitää tutkia!
"Metsän tyttö, mieli neito,
Yön tyttö, hämärän neito,
Pitkän puhtehen pitäjä,
Rievän rihman ketreäjä..."
Unennäkijä
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 4
Liittynyt: 16 Loka 2012 10:23

ViestiKirjoittaja wejoja » 17 Loka 2012 13:00

Määrittely on vaikeaa myös arkeologeille, kuten eräs Loviisassa vuonna 2009 tehty tutkimus osoittaa. Onneksi Museoviraston kaivaustutkimuksista ei syntynyt meille veronmaksajille enempää kustannuksia kuin 35 000 :roll:

http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsov ... KE_ID=9282
wejoja
 

Re: Muinaisjäännöksistä ja niiden löydöistä Suomessa

ViestiKirjoittaja aikalainen » 17 Loka 2012 22:57

Unennäkijä kirjoitti:Elikkä mistä harrastelija/kiinnostunut voisi tietää onko luonnossa oleva kivikasa muinaisjäännös vaiko ei?

Tässä muutama amatöörin kommentti uneksivalle metsän tytölle.

Lapinraunioita olen nähnyt monia. Niistä osa on selkeästi ihmisten tekeleitä, mutta osa on epämääräisempiä. Sekaannusta tulee siitä, että paikalla on voinut olla valmiiksi kivikko, josta vain on siirretty kiviä kasalle, jolloin pieni sammaloitunut matala raunio sekoittuu luonnon kiviin. Aarteenmetsästäjätkin ovat voineet heitellä kiviä rauniosta ympäristöön. Joskus luonnon kivikko voi olla alueeltaan rajattu näyttäen ihmisen tekeleeltä. Mitä korkeampi ja jyrkempi ja pohja-alaltaan säännöllisempi kasa, sitä ilmeisemmin pitäisin sellaista ihmisen tekemänä.

Tyypillinen sisävesien lapinraunio on ison vesistön rantakalliolla ja sieltä on komea näkymä järvelle. Kartan seutu on jotain kolmisen kilsaa Näsijärven reitin vesiltä, joten ei se ainakaan kaikkein tyypillisin lapinraunio olisi. Jos se on jossain "metsässä", niin ei se kai sitten ole edes rantakalliolla. Toisaalta se läheinen kivikauden asuinpaikka lisää todennäköisyyttä.

Ihmisten tekemiä kasoja ovat myös pellon raivauksessa syntyneet kiviköt, joita voi olla metsittyneiden ikivanhojen peltojen kohdilla. Jonkin syrjäisen kituliaan torpan uudisraivauksen pieni viljelyala on voinut jäädä metsittymään, kun se ei ole elättänyt asukasta, ja kauempaa sinne on ollut liian raskas matka kuljettavaksi kaukaista tilkkua viljelemään. Savupirtin raunioiden kivikiuaskin voi näkyä maastossa. Jos tällaisesta on kyse, niin paikalla on varmaan heinikössä merkkejä rakennuksien jäljiltä, kuten kellarikuoppia tai nurkkakiviä. Ojia ei muinoin kaiveltu, mutta jos on vähän tuoreempi tapaus, voi lapiolla kaivetun matalan ojan jäänteitä näkyä. Parhaiten merkit näkyvät keväällä lumien sulattua ja ennen kasviston heräämistä. Mutta jos on kalliota, niin ei sitten peltoakaan ole ollut.
aikalainen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 2103
Liittynyt: 27 Maalis 2011 13:22


Paluu Arkeologia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa