Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 23 Maalis 2019 11:52Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
 Keramiikkatyyppien luokittelu 
Kirjoittaja Viesti
Ylihärmiö
Ylihärmiö
Avatar

Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02
Viestit: 8219
Viesti 
JakomäenNeruda kirjoitti:
^ Kiitoksia vastauksesta. Sain taas ajateltavaa.

Mielestäni koko tekstiilikeramiikkakäsite on ongelmallinen sikäli, että em. sivun mukaan ensimmäisen kerran tekstiilipainannetta esiintyy jo Pöljän keramiikassa (joka leviää Suomeen idästä, kaakosta), toisaalta taas esim. juuri Sarsan-Tomitsan keramiikka on tekstiilikeramiikkaa, vaikka siinä ei kovin paljon edes esiinny tekstiilipainannetta. Pitäisi varmaan tehdä aiheesta kokonaan uusi ketju, johon voisi yhdistää yleisemminkin pronssikauden problematiikkaa Suomessa. Pronssikauden kuvahan on varsin yksinkertaistettu keskittyen länsirannikolle, jonka hiidenkiukaita pidetään osoituksena germaanisvaikutteisesta pronssikauden kulttuurista, mutta todellisuudessa a) röykkiöhautaaminen alkaa jo neoliittisella ajalla, b) pronssiesinelöytöjä on todella vähän ja c) rannikko on vain pieni alue koko maasta ja silti sisämaa jää melkein kokonaan huomiotta perinteisessä pronssikauden esittelyssä.

Arkeologiset kulttuurit näyttävät tosiaan rajaukseltaan ongelmallisilta, koska esim. keramiikassa saattaa olla vaikutteita eri traditioista. Eri keramiikkaryhmät on myös nimetty eri perustein: asbestikeramiikka perustuu sekoiteainekseen ja tekstiilikeramiikka pintakuvioinnin tuottaneeseen materiaaliin. Mutta kumman perusteella luokitellaan asbestisekoitteinen tekstiilikeramiikka, kun sellaistakin on?

Luultavasti arkeologit ottavat huomioon kokonaisuuden, eli materiaalin ja pintakuvion tuoton lisäksi astian muodon, polton, värityksen ynnä muut seikat. Missään löytämässäni kirjassa tai artikkelissa näitä ei kuitenkaan esitellä kattavin, vertailevin havainnekuvin, eikä useinkaan yksityiskohtaisesti kerrota, millä perusteella jokin löytö luokitellaan johonkin ryhmään eikä johonkin toiseen ryhmään kuuluvaksi.

Tällaiselle kokonaisselvitykselle olisi kysyntää.

_________________
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)


03 Elo 2013 15:12
Profiili WWW
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 1 viesti ] 

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy

Muuta yksityisyysasetuksia