Sivu 1/1

Upsalasta löytyi kilometrin mittainen puurakennelma

ViestiLähetetty: 18 Loka 2013 13:22
Kirjoittaja Parooni
http://yle.fi/uutiset/upsalasta_loytyi_ ... en/6888001

Vanhassa Upsalassa on tehty Ruotsin esihistoriallisen ajan suurin arkeologinen löytö. Tutkijat ovat löydöstä innoissaan, mutta ymmällä.

Löydöt käsittävät kaksi puisista tolpista koostuvaa viivasuoraa linjaa, joista toinen on lähes kilometrin mittainen. Suorakulmaisesti tähän linjaan nähden on toinen puutolppien rivi, joka sekin on vähintään puoli kilometriä pitkä.

Puutolpista on jäljellä lähes vain niiden kuopat, mutta jonkin verran puuainesta on säilynyt. Sen perusteella arkeologit ovat kyenneet määrittämään, että tolpparivit on rakennettu 400 luvulla, jolloin Euroopassa elettiin kansainvaellusaikaa.
....

Aivan tolpparivien lähellä on yksi Ruotsin tärkeimmistä esihistoriallisista kohteista, Upsalan ns. kuningaskukkulat. Vanhan uskomuksen mukaan kolmelle kukkulalle on haudattu Ruotsin ensimmäisen Ynglinga-kuningassuvun hallitsijoita. Tämä uskomus on osoitettu vääräksi, mutta kukkuloilla on joka tapauksessa ikivanhoja hautoja.

Dagens Nyheterin sivulla myös kuva kaivauspaikalta:
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/pe ... mysterium/

ViestiLähetetty: 18 Loka 2013 18:09
Kirjoittaja JakomäenNeruda
Onpas hieno löytö. Mieleen tulevat Britannian cursukset, Bretagnen kivirivit, Tanskan paalukehät ja Saksan ympyräkaivannot. Oma arvaukseni on siis että kyseessä olisi jonkun sortin seremoniallinen tie tai aluerajaus. Jutussa todetaankin, että nyt nähty lienee osa suuremmasta kokonaisuudesta.

Edit. Nuo mainitsemani analogiat ovat tietty kaikki neoliittisia, mutta muistelisin että myös rautakaudelta tunnetaan seremoniallisiksi teiksi arveltuja rakennelmia.

ViestiLähetetty: 25 Loka 2013 21:30
Kirjoittaja JakomäenNeruda
Lueskelin tuossa asiasta ja paikkaa on tutkittu jo pari vuotta. Aiemmin sieltä on löydetty kaksi lyhyempää pätkää noita paalunsijoja. Tällä hetkellä siis tunnetaan itse asiassa kaikkiaan 3 eri riviä, joista yksikään ei ole toisensa suuntainen. 2 on noin pohjois-eteläsuunnassa ja yksi itä-länsisuunnassa.

ViestiLähetetty: 27 Loka 2013 20:54
Kirjoittaja ristoilmari
ketä tuolla tuohon aikaan, 1600 vuotta sitten asusti?
onko paikan nimesssä upp-sala "suomalainen" alkuperä?

ViestiLähetetty: 27 Loka 2013 22:32
Kirjoittaja JakomäenNeruda
Minulla on käsitys, että Uppsala tarkoittaisi suurin piirtein 'yläsali' - ei tosin hajuakaan, onko käsitykseni väärä. Se sopisi paikan pitkäaikaiseen kulttifunktioon vrt. germaanien pitkätalojen salit.

Suomessakin muuten tunnetaan tuollainen kosteikkoalueen tai veden yli kulkenut tie ja vielä suunnilleen samalta ajalta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4ttil%C3%A4isen_tie

Ehkäpä länsirannikolla siis todellakin on merovingiajalla ollut germaanista asutusta.

ViestiLähetetty: 28 Loka 2013 03:35
Kirjoittaja Jaska
ristoilmari kirjoitti:ketä tuolla tuohon aikaan, 1600 vuotta sitten asusti?
onko paikan nimesssä upp-sala "suomalainen" alkuperä?

Ainakin siellä oli skandinaaveja jo tuolloin. Muista ei ole jälkiä paikannimistössä.

"Upp- betyder 'det längre upp belägna Sala'. Sala är pluralis av sal, som har tolkats på två olika sätt. En tolkning är att det betyder 'enklare byggnad' och en annan tolkning är 'festhall'."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Uppsala

Eli 'sali'-sana siinä on taustalla; suomen sali on myös lainattu skandinaavista.