Sivu 1/1

Göbekli Tepen merkitys

ViestiLähetetty: 04 Tammi 2014 11:39
Kirjoittaja Parooni
YLE esitti mainion dokkarin Göbekli Tepestä, jonka katsoin pariin kertaan. Hieman itseäni häiritsi sen loppupäätelmät uskonnon merkityksestä maanviljelyksen (=paikoilleen asettumisen, ruokavarannon ja tekemisen ideoinnin) keksimisessä. Foorumilta löytyy alan asiantuntijoita, joten olisi mukava kuulla näkemyksiä, millainen asema GT:llä on tutkimuksen näkökulmasta.

Vanhimmat GT:n pilarit lienevät siis 14-15 000 v vanhoja. Ne sisältävät taidokkaita kohokuvia, joissa esiintyy ilmeikkäitä eläimiä ja ihmishahmoja.

Tiedetäänkö mikä kansa noita taidokkaita kivitöitä hakkaili jääkauden vielä jyllätessä Suomenniemellä ja ugrien opetellessa erikoista kieltään jossain Mongolian aroilla? Onko saatu DNA:ta sisältäviä luunäytteitä?

http://www.smithsonianmag.com/history-a ... -tepe.html

Re: Göbekli Tepen merkitys

ViestiLähetetty: 04 Tammi 2014 11:43
Kirjoittaja Jaska
Tarkoitus on katsoa Areenasta lähiaikoina... kommentoin vasta sitten.

Re: Göbekli Tepen merkitys

ViestiLähetetty: 12 Tammi 2014 22:16
Kirjoittaja JakomäenNeruda
Kohtalaisen ärsyttävä dokumentti. Suosittelen esim. kirjan After the Ice, kirj. Steven Mithen, lukemista. Siitä käy ilmi, että maanviljelys oli jo keksitty jossain, kun GT rakennettiin. Lokaalisti kultillinen muutos näyttää edeltäneen viljelykseen siirtymistä monessakin paikassa, mutta globaalisti siitä ei ole ainakaan tällä hetkellä todisteita.