Sivu 1/1

Re: Askorbiinihapon muutos

ViestiLähetetty: 01 Kesä 2014 01:21
Kirjoittaja E. Sofia
Kaisa Nurhonen kirjoitti:Luin Tiede-lehdestä, että ihminen alkoi jääkauden jälkeen 12 000 vuotta sitten kasvattaa ja jalostaa heinäkasveja viljaksi. Eläimillä on säilynyt askorbiinihapon muoto, jota ihminen puolestaa ei voi tuottaa itse. Hiilihydraattien metaboliareitti tarvitsee askorbiinihappoa energian tuottamiseen. Afrikassa lienee ollut C-vitamiinia ravinnossa, entä kun siirryttiin pohjoisemmaksi.

Mielenkiintoinen tieto. Omista esivanhemmistani useimmat lienevät olleet Siperian refugissa. Olen miettinyt miten he elivät. Jääkauden aikanakin selvittiin. Mistä saatiin vitamiinit?

Kalastus taisi olla pääelinkeino. Kerran vuodessa saatiin mammuttia, jos pyynti onnistui. Eikös maksassa ole C-vitamiinia?

Kai he pyydystivät pienriistaakin, lähinnä ansoilla. Hiiret ja rotat taisivat tulla ihmisten seuralaisiksi vasta viljanviljelyn yleistyttyä. Rotan liha on tietääkseni erittäin C-vitamiinirikasta, mutta miten muut? Entä linnut? Onko lintujen munissa C-vitamiinia lainkaan?

Jäätiköitymisen reunoilla jää suli kesäksi ja sulien vesien rannoilla selvisivät marjakasvit hyvin. Marjoja syötiin, kerättiin varastoon, säilöttiin.

Miten säilöminen tapahtui? Kesäauringossa tietysti voi kuivattaa. Tuttavani käyttävät mökillään Suomussalmella samanlaista "jääkaappia" kuin kivikauden ihmiset: asumuksen alla olevaa maakuoppaa. Hyvin marjat säilyvät survottuina. Niissä oli "parantavaa taikaa", vitamiineja. Samanlaista "taikaa" on puiden ja pensaiden silmuissa. Pensaita siellä ainakin kasvoi.

Eivät eskimotkaan ole pelkällä kalalla ja hylkeellä eläneet. Hekin tunsivat marjastamisen ja ravinnoksi kelpaavat luonnonkasvit. Nykyaikana heille tosin on käynyt samalla tavalla kuin suomalaisille: ei enää marjasteta vaan haetaan kaupasta herkut ja lihotaan.

Myös hapattaminen on ikivanhoja säilömiskeinoja. Hapankala vaatii tosin nenän totuttamista. Suolaa ei kaikkialla ollut ja missä oli, se oli kallista kuin kulta.

Myös monien kasvien juurista sai syötävää. Kai niissäkin oli C-vitamiinia?

Re: Askorbiinihapon muutos

ViestiLähetetty: 01 Kesä 2014 23:21
Kirjoittaja E. Sofia
Kaisa Nurhonen kirjoitti:Mainitsemasi maksa taisi olla elin, jota heti syötiin, kun eläin oli tapettu. Siinä on askorbiinihappoa kolminkertaisesti omenaan verrattuna. Mietin kuitenkin tässä sitä mutaatioa, joka tapahtui apinan muuttuessa ihmiseksi. Eläimille jäi kyky toimivan askorbiinihapon muodostamiseen siis se entsyymi, mutta ihmiseltä se katosi. Milloin oltiin siinä kehityksen vaiheessa ja miksi?

Hyvä kysymys. Se kannattaisi laittaa Tiede-lehteen!

Onko KAIKILLA eläimillä kyky askorbiinihapon muodostamiseen?
Entä jos kyky katosi esimerkiksi jo niiltä kädellisiltä, jotka saivat niin runsaasti ravinnosta C-vitamiinia, ettei niiden elimistön tarvinnut valmistaa sitä?

Muistelen lukeneeni, että kissat eivät pysty valmistamaan jotain ainetta, mitä saalistajaeläimet saavat lihasta yllin kyllin. Jos yrittäisi kasvattaa kissasta vegetaristia, sille pitäisi antaa sitä jotakin. En muista, mitä se nyt olikaan.

Re: Askorbiinihapon muutos

ViestiLähetetty: 03 Kesä 2014 16:08
Kirjoittaja Jaska
Ihmisen lisäksi marsu on mainittu eläimenä, joka ei voi valmistaa C-vitamiinia elimistössään. En tiedä, koskeeko tämä myös sen sukulaiseläimiä kuten kapybaraa ja isomaraa.

Re: Askorbiinihapon muutos

ViestiLähetetty: 03 Kesä 2014 16:35
Kirjoittaja Swen
Tauriinia se on mikä kissa tarvitsee.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tauriini

Ihme ja kumma, löytyy myös energiajuomista. :roll:

Re: Askorbiinihapon muutos

ViestiLähetetty: 03 Kesä 2014 18:21
Kirjoittaja E. Sofia
Swen kirjoitti:Tauriinia se on mikä kissa tarvitsee.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tauriini

Ihme ja kumma, löytyy myös energiajuomista. :roll:

Kissa tarvitsee myös A-vitamiinia, sanoo eläinlääkäri.
www.elainlaakari.fi/klinikat/kissaklini ... non-tarve/

Re: Askorbiinihapon muutos

ViestiLähetetty: 03 Kesä 2014 18:32
Kirjoittaja E. Sofia
Swen kirjoitti:Tauriinia se on mikä kissa tarvitsee.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tauriini

Ihme ja kumma, löytyy myös energiajuomista. :roll:

Älä missään tapauksessa juota kissalle energiajuomaa! Energiajuomien sisältämä kofeiini on vahingollista kissalle, vaikka kissan voi kyllä opettaa kahvikissaksi.
Kissa tarvitsee muitakin välttämättömiä aminohappoja kuin tauriinia, sillä kissa ei pysty muodostamaan niitä elimistössään. Kissalle välttämättömiä aminohappoja ovat myös arginiini, histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, kysteiini, fenyylialaniini, tyrosiini, treoniini, tryptofaani ja valiini.
Siis ei energiajuoma auta kissaa, päinvastoin.

Re: Askorbiinihapon muutos

ViestiLähetetty: 04 Kesä 2014 10:57
Kirjoittaja Swen
En minä sitä kissalle olisi juottamassa, huvittavaa vaan että se ylipäätäänsä on energiajuomissa vaikka siitä ei ole osoitettu olevan mitään hyötyä, joskaan ei haittaakaan, ihmiselle.

Osisikohan viittaus härkään (Taurus) tässä takana? Red Bull antaa siivet, you know. :wink:

Re: Askorbiinihapon muutos

ViestiLähetetty: 28 Heinä 2014 02:34
Kirjoittaja Pystynen
Tuore liha sisältää aivan tarpeeksi C-vitamiinia ihmisen tarpeisiin. Keripukki on perinteisesti ollut ainoastaan laivamatkailijoiden tms. säilötyllä ruoalla kuukausitolkulla elävien riesa.