Sivu 1/1

Altain kieliryhmä ?

ViestiLähetetty: 24 Touko 2011 13:40
Kirjoittaja Pesservisser
Dienekes on kokeillut tilastollista menetelmää kieliin ja päätynyt käsitykseen, että Altai-ryhmä on todellinen siinä missä IE-ryhmäkin.
Ryhmään kuuluisivat idässä mm. jakuutti, tunguusi. japani ja korea ja turkkilaiskielet mutta kiina ei.
Kas ettei D. keksinyt epäillä SU-kieliä.

http://dienekes.blogspot.com/2011/05/re ... amily.html

ViestiLähetetty: 24 Touko 2011 18:37
Kirjoittaja hunninko62
Tällaisen asian kanssa täytyy edetä varovaisesti, jos on huolistaan maineestaan. Vaan eipä olla.

Tuntuu tietenkin mielenkiintoiselta avaukselta tutkia levinneisyyksiä tietyille geeneillä ja verrata niitä mahdollisiin kielisukulaisuuksiin. Eipä ole varsinaiseksi todisteeksi, mutta tulee olemaan kimmokkeena joihinkin projekteihin.

Tällä tavalla voisi laajentaa verisukulaisuudesta johtaen kielitieteellisesti "liian vanhojen" kielisukulaisuuksien verkkoa. Jos altailainen kielikunta todella olisi ollut olemassa, täytyi siitä jäädä kieliin jäljelle jotain pientä, mikä ei riitä todistamaan kielisukulaisuutta, mutta joka toisi uralilaiseen kieleen vaikkapa pari sanaa lisää (kun sukulaisuus olisi muuta kautta todistettu).

Aika iso työmaa sanoisin...

ViestiLähetetty: 25 Touko 2011 03:11
Kirjoittaja Jaska
Kiitos mielenkiintoisesta linkistä, Besserwisser!
Valitettavasti metodi näyttää kaikkea muuta kuin aukottomalta. Ensinnäkään siinä ei ole varmaa keinoa erottaa lainavaikutusta, ja toiseksi pelkkä konsonanttiluokkien vertailu nyt ei yksinkertaisesti ole erityisen tarkka menetelmä. Kirjoittajat sanovat itsekin, että menetelmä ei korvaa perinteistä vertailua.

ViestiLähetetty: 18 Heinä 2011 21:18
Kirjoittaja Sampssa
Jaska kirjoitti:Kiitos mielenkiintoisesta linkistä, Besserwisser!
Valitettavasti metodi näyttää kaikkea muuta kuin aukottomalta. Ensinnäkään siinä ei ole varmaa keinoa erottaa lainavaikutusta, ja toiseksi pelkkä konsonanttiluokkien vertailu nyt ei yksinkertaisesti ole erityisen tarkka menetelmä. Kirjoittajat sanovat itsekin, että menetelmä ei korvaa perinteistä vertailua.

Puuttumatta tällä kertaa Altain makrokieleen törmäsin DNA:n kautta rajusti seuraavaan kysymykseen.

Koska tuota kieltä hallitseva Juha Janhunen ei kai ole palstalla, panen jollekin kovan pähkinän, sillä uskon muinaisten suomalaisten päiden kolisseen yhteen myös näiden ihmisten kanssa.

To take an example from the Mongolic family, the number of phonological innovations separating Khamnigan Mongol (in Manchuria) from Proto-Mongolic is less than half of that exhibited by the neighbouring Mongolic languages (Janhunen 1992). Khamnigan Mongol is also morphologically and lexically conservative, though these aspects of the language are more difficult to evaluate due to the mutual closeness of all Mongolic languages.

Lähde: In Hot Pursuit of Language in Prehistory
Essays in the four fields of anthropology
In honor of Harold Crane Fleming
Edited by
John D. Bengtson

Khamniganin kielestä on varsin vähän WALS-projektissa, mutta siinä vanhuksen näköelin suorastaan lepäsi jostakin syystä ilon pilke silmäkulmassa. Sain melkoisesti eksoottista mtDNA:ta ja ennen kaikkea riittävästi autosomaalista STR:ää kyseisistä ihmisistä. Kieli alkujaan on poikennut melkoisesti mongolian kielistä, mutta löytyykö enemmän tietoa tämän kielen alkuperästä. Tarkoitus ei suinkaan ole sotkea tähän SU-kieliä.