Sivu 1/1

Glottokronologia ja sanojen puoliintumisaika

ViestiLähetetty: 21 Kesä 2011 00:04
Kirjoittaja Jaska
Tästä aiheesta ei valitettavasti ole Wikipediassa suomeksi:

http://en.wikipedia.org/wiki/Glottochronology

Glottokronologiassa oletetaan sukukielten yhteisen perussanaston vaihtumisnopeus vakioksi, ja sitten lasketaan joillain ihme logaritmeilla aika joka on kulunut kielten erosta.

Ongelmakohtia menetelmässä on runsaasti, suurimpana ehkä se, että perussanaston vaihtumisnopeus kielittäin vaihtelee. Glottokronologiaa voikin käyttää korkeintaan suuntaa-antavana menetelmänä silloin kun historiallisen kielitieteen tuloksia ei ole käytettävissä.

Esimerkiksi uralilaisen kielikunnan samojedihaara jakaa vähiten yhteisiä sanoja kaikkien muiden kielihaarojen kanssa, mikä glottokronologiassa (ja perinteisesti muutenkin) tulkitaan niin, että samojedihaara erosi ensimmäisenä. Tämä tulos on kuitenkin ristiriidassa äännetason todistuksen kanssa: samojedi on osallistunut useisiin samoihin äänteenmuutoksiin kuin ugrilaiset kielihaarat (unkari, mansi ja hanti), joten se näyttää eronneen vasta itäuralilaisesta murteesta. Samojedin on siis oletettava vaihtaneen sanastoaan suuressa määrin.

Äännetason todistusarvoa käsittelee erään allekirjoittaneen työ Kantauralin murteutuminen vokaalivastaavuuksien valossa:
https://helda.helsinki.fi/handle/10138/19684