Sivu 1/1

Vöyrin riimukirjoitukset

ViestiLähetetty: 22 Tammi 2019 01:45
Kirjoittaja Jaska
Vöyristä on löydetty kolme eri riimutekstiä. Wikipedia tietää, että "Museoviraston 1980-luvulla tekemän arvion mukaan ne eivät kuitenkaan ole viikinkiaikaisia vaan todennäköisesti väärennöksiä ja korkeintaan 100–200 vuoden ikäisiä. Myös Vöyrin kaiverrusten muoto poikkeaa tyypillisistä riimukirjoituksista."
https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6yr ... rjoitukset

Täällä kuvia ja käännös:
http://www.ylakuu.com/kuvasivut/riimukivet.htm

Pari seikkaa epäilyttää heti alkuunsa:
1. Kuka 1800-luvulla olisi osannut muinaista kieltä väärentääkseen muka-viikinkiaikaisen tekstin? Millainen käsitys senaikaisilla varhaisilla kielentutkijoilla edes oli muinaisskandinaavin kehityksestä? (Olettaen että riimutekstit ovat muinaisskandinaavia eivätkä nykysuomenruotsia.)
2. Tekstit ovat yhtä hankalasti tulkittavia ja puutteellisia kuin Skandinavian aidot riimutekstit; voisi olettaa, että väärentäjä olisi kirjoittanut mieluummin jonkin selkeän viestin.
3. Kirjaimet ovat keskiaikaisia riimuja, jotka kehittyivät nuoremmasta futharkista 1000-luvulla ja kehittyivät lopulliseen muotoonsa 1200-luvulla. https://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_runes
4. Mikä motiivi saisi ihmisen ensinnäkin opiskelemaan ruotsin muinaismuotoa ja vanhoja riimutekstejä (joita ei sata vuotta sitten oikein kirjoistakaan löytynyt) ja toiseksi näkemään vaivaa kaivertaakseen riimuja kiviin?

Riimuja käytettiin Taalainmaalla vielä 1700-luvulla ja Islannissa 1800-luvulla latinalaisen aakkoston rinnalla. Pitää katsoa tarkemmin vielä kieliasua, että selittyykö se keskiajan (suomen)ruotsista. En ihan suoralta kädeltä lähtisi tuomitsemaan noita väärennöksiksi, kun geologiset ajoitukset kivien kaiverruksista ovat näin pienillä aikasyvyyksillä aika epätarkkoja.