Pystynen kirjoitti:…päijäthämeen yleisitäisyydet näyttäisi olevan helpointa selittää hyvin vanhaksi pohjaksi joka ajoittuu jo seudun ensiasutuksen ajalle, ja toisaalta eräiden savolaisuuksien puute selittyisi sillä, että nämä piirteet ylipäänsä syntyivät vasta muinaiskarjalassa tai "kantasavossa". Toisin sanoen itämurteiden välisistä murrerajoista vanhimmat olisivat muinaispäijäthämeen ja muinaiskarjalan välillä. Missään vaiheessa suomen kielen historiaa ei ole ollut olemassa yhtä ainoaa hyvin määriteltyä kantaitäsuomea joka olisi ollut sekä yhtenäinen että selvästi kaikista länsimurteista erottuva, vaan lähtökohdaksi pitänee ottaa jo kielen alkuperäisessä leviämisvaiheessa syntynyt murrejatkumo.
Asutushistoria asettaa siis reunaehtonsa kielihistorialle myös aikaisemminkin. Rautakauden kielitilanne on tietysti ollut lähtökohtana kaikelle keskiajalla tapahtuvalle. Suomen murteiden sekoittumisselityksissä usein on minusta vikana, että niissä otetaan annettuna että ikimuinaisuudessa oli olemassa joitakin "puhtaita" ja toisistaan selvästi erottuvia murteita, ilman että pohditaan mistä tällaiset itse olisivatkaan tulleet.
Jos luotetaan siihen arkeologiaan tukeutuvaan näkemykseen, että pohjoiskantasuomi alun perin levisi 1. vuosituhannen keskivaiheilla Varsinais-Suomesta Laatokalle asti, enimmäkseen sisämaan kautta, niin tällainen jokusen vuosisadan nopeudella tapahtuva leviäminen pikemmin tuottaisi siis koko sarjan matkan varrelle jääviä muinaismurteita. Prosessia voisi kuvata vaikka tällaisena sukupuuna:
pohjoiskantasuomi → lounaismurteet
↓
"eurankantasuomi" → ala-Satakunnan murteet
↓
"kokemäenkantasuomi" → keskiylä-Satakunnan murteet
↓
"kantapirkanmaa" → Kanta-Hämeen murteet
↓
"kantaitäpirkanmaa" → ylimmän Satakunnan murteet
↓
"kantapäijänne" → kaakkoishäme
↓
"itäisehkökantasuomi" → päijäthäme
↓
"varsinainen itäkantasuomi" → luoteissavo, Kymen murteet
↓
"kapeaitäkantasuomi" → muu savo
↓
muinaiskarjala → suomenlahdenkarjala
↓
laatokankarjala → käkisalmenkarjala
↓
varsinaiskarjala → jne.
↓
jne.
Leviämisvaiheessa siis tavallaan syntyisi yhden "kantaitäsuomen" sijaan nopeaan tahtiin monia peräkkäisiä kantamurteita, joista kukin leviämisen jatkuessa edelleen saman tien hajoaa. Moni vaiheista voisi olla edelleen jaettavissa, esim. lounaismurteet tuskin tulevat yhdestä ainoasta kantamurteesta, mutta toisaalta jossakin vaiheessa asutushistoriallisesti oletettavissa olevat välivaiheet eivät ole (enää) tunnistettavissa itse kielitieteellisessä aineistossa. En oikeastaan heti osaisi esittää mitään äänteenmuutoksia esim. "kokemäenkantasuomen" tai "kantapirkanmaan" vaiheisiin, vaan näihin pitäisi sovitella tunnettuja hämäläis–itäisiä sanastopiirteitä. Vai olisiko koko Kokemäenjoen alajuoksu asutettu niin nopeasti että kaikki kantamurteet Pirkkalaan asti olisivat muodostuneet käytännössä yhtä aikaa?
Vesistönjakajaseudulle tultaessa erilaisia idän ja lännen välisiä murrerajoja sen sijaan kyllä näkyy hyvin:
– *δ:n kato näyttäisi nätisti sijoittuvan "kantapäijänteen" ja "itäisehkökantasuomen" väliin;
– viimeksimainitun ja "varsinaisen itäkantasuomen" väliin pystyisi sijoittamaan infinitiivimuotojen *saaha, *jäähä (< *saa.a, *jää.ä < *saaδa, *jääδä) ja toisaalta *tuuva, *myyvä, *viijä (< *tuu.a < *tuo.a < *tuoδa, jne.) synnyn;
– viimeksimainitun ja "kapeaitäkantasuomen" väliin taas vaikka kehityksen älä > elä.
Myös liudennus sopisi tunnetulta levikiltään viimeisimpään, mutta sitä on syntynyt myös moniaalla muualla itämerensuomessa eikä se siis oikein kelpaa murreryhmän määritteleväksi tunnusmerkiksi.
Muutamien muiden murreryhmien sijainti tässä skeemassa ei sitten ole itsestään selvää. Vepsän-lyydin itse sijoittaisin pohjoiskantasuomen (yhdeksi) vanhimmaksi haaraksi joka erosi jo lahden eteläpuolella, ennen monien astevaihteluilmiöiden kehittymistä; eteläpohjanmaan taas lähinnä Ala-Satakunnan murteista varhain polveutuvaksi, kai Karvianjoen – Kyrönjoen vedenjakajan ylitse. (Karvian, Parkanon ja Kihniön murteissa toisinaan näkyy eteläpohjalaisia piirteitä, esim. tuloo, korkia. Ehkä ainakin osa niistä saattaisi olla jo vanhaa "luoteissatakuntalaista" perua.)
Toinen lännestä alkavan asutushistorian seuraus sitten olisi, että minkäänlaajuista "kantalänsisuomea" ei ole ollut olemassa edes lyhytikäisenä, vaan kaikki laajalevikkiset läntiset murrepiirteet ovat joko arkaismeja (esim. *δ ei kadonnut), myöhemmän diffuusion tulosta (esim. *cc > *θθ) tai kontaktilähtöisiä (esim. sananalkuiset konsonanttiyhtymät). Tämä laittaa miettimään, pitäisikö paria selvimmin innovatiivista läntistä piirrettä koettaa jakaa kahtia osittain arkaismeiksi ja osittain diffuusioksi. Kun esim. kaikkialla lännessä ("kapeaitäkantasuomeen" asti; Kymessä ja Mäntyharjulla edustus on niissäkin sääntöjään "läntinen") esiintyvät muutokset tyyppiä *kekri, *atra, *sepra > *keγri, *aδra, *seura, ehkä soinnillistuminen (*kegri, *adra, *sebra) onkin ollut jo pohjoiskantasuomalainen muutos joka on idässä myöhemmin kumoutunut. Diffusion harteille jäisi näin siis vain spirantisaatio ja vokalisaatio.