Kantakielen sanakirja

Kielitiede tutkii menneisyyttä kielten kautta.

Kantakielen sanakirja

ViestiKirjoittaja Parooni » 12 Loka 2011 14:47

Silloin tällöin on tullut mietittyä millaisella sanavarastolla jääkauden jäljissä pärjäilleet esi-isät ovat kommunikoineet ja välittäneet perinteitä jälkeläisilleen. Kun en ole alan ihmisiä niin oppimaton kysymys sallittaneen: onko olemassa tällaista sanakirjaa johon olisi koottu tai ideoitu sanasto jota todennäköisesti/varmuudella on tarvittu eri olosuhteissa selviämiseen? Sukulaisuudet, työntekoon liittyvät teonsanat, työkalut, aseet, eläimet, kasvit, raaka-aineet, ympäristö, sääolosuhteet, värit jne. Puhutaanko jostain max. 1000 sanasta? Sitäkin on tullut ihmeteltyä että kokonaisten kansojen kielenvaihtuminen tuntuisi olleen kovinkin yleinen ja pikainen asia. Toki väestöjen koot olivat jotain muuta kuin nykyään mutta olisiko myös sanaston suppeus vaihtoa mahdollistava asia? Jos arkirutiinit ovat hoituneet 500 sanalla niin ei liene suuri kohtuuttomuus joutua opettelemaan ne edes osaksi ihan uusiksi.

Ja jatkopähkinäksi enemmän varmaankin fantasian ja mielikuvien puolelle: mitkä ovat olleet ihmiskunnan ensimmäiset kymmenen sanaa? :oops:
Parooni
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 99
Liittynyt: 26 Kesä 2011 10:50

Re: Kantakielen sanakirja

ViestiKirjoittaja Jaska » 12 Loka 2011 20:24

Parooni kirjoitti:Silloin tällöin on tullut mietittyä millaisella sanavarastolla jääkauden jäljissä pärjäilleet esi-isät ovat kommunikoineet ja välittäneet perinteitä jälkeläisilleen. Kun en ole alan ihmisiä niin oppimaton kysymys sallittaneen: onko olemassa tällaista sanakirjaa johon olisi koottu tai ideoitu sanasto jota todennäköisesti/varmuudella on tarvittu eri olosuhteissa selviämiseen? Sukulaisuudet, työntekoon liittyvät teonsanat, työkalut, aseet, eläimet, kasvit, raaka-aineet, ympäristö, sääolosuhteet, värit jne. Puhutaanko jostain max. 1000 sanasta? Sitäkin on tullut ihmeteltyä että kokonaisten kansojen kielenvaihtuminen tuntuisi olleen kovinkin yleinen ja pikainen asia. Toki väestöjen koot olivat jotain muuta kuin nykyään mutta olisiko myös sanaston suppeus vaihtoa mahdollistava asia? Jos arkirutiinit ovat hoituneet 500 sanalla niin ei liene suuri kohtuuttomuus joutua opettelemaan ne edes osaksi ihan uusiksi.

Ja jatkopähkinäksi enemmän varmaankin fantasian ja mielikuvien puolelle: mitkä ovat olleet ihmiskunnan ensimmäiset kymmenen sanaa? :oops:

Esim. Swadeshin listoihin on kerätty stabiileimpina eri kielissä pidetyt merkitykset - niihin viittaavat sanat näyttäisivät säilyvän kielissä usein silloinkin kun kielet altistuvat voimakkaalle vieraalle vaikutukselle.
http://en.wikipedia.org/wiki/Swadesh_list

Mukana on ruumiinosia, sukulaisia, perustoimintoja jne. Paikalliseen ympäristöön, kasvistoon ja eläimistöön on varmasti liittynyt paljon sanoja, mutta se on ollut kulttuuri- ja aluesidonnaista. Abstrakteille käsitteille ei ehkä ole aluksi ollut omia sanojaan, mutta myöhemmin niitä on varmasti johdettu konkreettisten asioiden sanoista (kuten suomen käsittää <-- käsi, ymmärtää <-- ympä-) tai lainattu muista kielistä.
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10969
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Kantakielen sanakirja

ViestiKirjoittaja Pystynen » 15 Loka 2011 01:11

Parooni kirjoitti:Silloin tällöin on tullut mietittyä millaisella sanavarastolla jääkauden jäljissä pärjäilleet esi-isät ovat kommunikoineet ja välittäneet perinteitä jälkeläisilleen. Kun en ole alan ihmisiä niin oppimaton kysymys sallittaneen: onko olemassa tällaista sanakirjaa johon olisi koottu tai ideoitu sanasto jota todennäköisesti/varmuudella on tarvittu eri olosuhteissa selviämiseen?

Kannattaa tutustua nykyisiin metsästäjä-keräilijäkansoihin. Joka ikisellä näistä on kieli, joka on täysin yhtä monimutkainen kuin ns. sivistyskansoillakin. Päätelmät muinaiskielten vähäsanaisuudesta sen perusteella, miten paljon kantakieliin sanoja on rekonstruoitavissa, ovat suunnilleen yhtä päteviä kuin että löydettyjen luiden perusteella pääteltäisiin mammutteja eläneen historian aikana yhteensä tuhat. :)

Mitä kielenvaihtoon tulee, alueilla joilla on useita kivikautisia kansoja tiiviissä yhteydessä (siis nykyään esim. Papua-Uudessa-Guineassa), on ihan normaalia että ihmiset puhuvat äidinkielensä lisäksi paria kolmea naapurikieltä. Kielenvaihdossa ei tälläisessä tilanteessa ole kyse enää minkään uuden ylimääräisen opettelusta, vaan ihan silkasta muodin vaihtumisesta.

Parooni kirjoitti:Ja jatkopähkinäksi enemmän varmaankin fantasian ja mielikuvien puolelle: mitkä ovat olleet ihmiskunnan ensimmäiset kymmenen sanaa? :oops:

Veikkaisin että kymmeneen jollain tavoin vakiintuneeseen signaaliin on päästy jo reippaasti ennen Homon aikaa. "Käännöksinä" olisi kai sellaisia perusverbejä kuin "tule", "katso", "varo", "älä", "ota", "hoida"
Avatar
Pystynen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 1302
Liittynyt: 22 Helmi 2011 22:45
Paikkakunta: Vandaalia


Paluu Kielitiede

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa