Suomalainen ruokakulttuuri

Kulttuurintutkimus (kansatiede) tutkii menneisyyttä henkisen ja aineellisen kulttuurin kautta ja folkloristiikka kansanperinteen kautta.

ViestiKirjoittaja PatrickO » 05 Maalis 2013 10:28

Satakuntalaistaustaisena tein radikaalin modernin suomalaisen ratkaisun, ja tein laskiaisena rasvarieskoja ensimmäistä kertaa. Hyvänmakuisia niistä tuli, mutta koostumuksesta en vieläkään tiedä. Eihän sen pidä tuntua hampaissa samalta kuin ruisleivän, eihän?

Lisäisin tälle listalle vielä yhden tietämäni perinneruoan, jota tykkään kysyä esimerkkinä ihmisiltä, kun kartutan heidän perinnetietämystään (tietenkään paljastamatta, etten itsekään tiedä tämän enempää):

Rättänä. Ruisjauhoista tehty itäsuomalainen marjapiiras. Piiraaseen laitetaan mustikoita ja ruisjauhopalloja (voi kuvioidakin?). Teimme ohjeen mukaan tämmöisiä lukion kotitalouskurssilla, ja myönteinen kokemus iskostui mieleeni.
PatrickO
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 28
Liittynyt: 28 Syys 2011 10:16
Paikkakunta: Tartu, Eestimaa

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 05 Maalis 2013 10:47

Eipä tule rättänästä mitään mieleen. Minulle tuttu itäsuomalainen (karjalainen) on sultsina. Jonkilainen hyvin rasvainen ohueksi kaulittu ruispiirakka. Syötävä uunituoreena.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

ViestiKirjoittaja Taavetti » 05 Maalis 2013 13:13

Sigfrid kirjoitti:
Taavetti kirjoitti:Kompiainen nimenä on tuttu täälläkin, en tosin ole tiennyt mistä se on peräisin. Yleinen makeisten nimi se ei ole, mutta kun joku vanhempi henkilö on houkutellut lapsia juttusille, olen kuullut hänen sanovan, että tule niin saat kompiaisia. Itse en ole sanaa käyttänyt, mutta makeisiksi olen ymmärtänyt.


Kompiaisia ei enää osaa kukaan tehdä, koska valmistusprosessi on liian monimutkainen uudelleenopittavaksi. Moni on kokeillut ja todennut ettei onnistu. Valmistus onnistui vain vanhassa oppisuhteessa saadun opin kautta.

Taidon unohtumisesta huolimatta nimi on säilynyt uudessa käytössä, laajentuneena mukavien setien sanavalikoimassa.
Arvosta ja tutki vanhaa, niin voit ymmärtää uuttakin.
Avatar
Taavetti
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 645
Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Paikkakunta: puttaalainen

ViestiKirjoittaja Taavetti » 05 Maalis 2013 13:25

PatrickO kirjoitti:Satakuntalaistaustaisena tein radikaalin modernin suomalaisen ratkaisun, ja tein laskiaisena rasvarieskoja ensimmäistä kertaa. Hyvänmakuisia niistä tuli, mutta koostumuksesta en vieläkään tiedä. Eihän sen pidä tuntua hampaissa samalta kuin ruisleivän, eihän?


Ei tietenkään, ei ainakaan niiden minun syömieni rasvarieskojen. Meillä on kyseessä normaali ohut tai ohuehko ohrajauhorieska, jonka päälle sinne tänne on ennen uunia aseteltu rasvaisia läskin paloja. Läski antaa oman erilaisen makunsa normaaliin ohrarieskan makuun.

Äitini paistoi niitä ohuehkoja ohrarieskoja usein, mutta myös nosterieskaksi kutsumiaan, joiden taikinaan lisättiin hiivaa että taikina ja rieskat nousivat paksuhkoiksi. Kymmenisen vuotta sitten opin tuntemaan ne aivan ohuet ohrarieskat, jotka paistetaan niin kuumassa uunissa, ettei luukkua ole vara sulkea välillä. Pari kertaa olen nähnyt ohjelman, jossa Antti Hyry paistaa sellaisia rieskoja. Myös veljeni on oppinut vaimonsa kanssa sellaisia paistamaan, heidän paistaminaan olen sellaisia saanut syödäksenikin.
Arvosta ja tutki vanhaa, niin voit ymmärtää uuttakin.
Avatar
Taavetti
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 645
Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Paikkakunta: puttaalainen

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 05 Maalis 2013 13:33

Taavetti
Kymmenisen vuotta sitten opin tuntemaan ne aivan ohuet ohrarieskat, jotka paistetaan niin kuumassa uunissa, ettei luukkua ole vara sulkea välillä. Pari kertaa olen nähnyt ohjelman, jossa Antti Hyry paistaa sellaisia rieskoja. Myös veljeni on oppinut vaimonsa kanssa sellaisia paistamaan, heidän paistaminaan olen sellaisia saanut syödäksenikin.


Kuulostaa pohjalaisrieskalta. Uunin lämpötila sähköllä 300 astetta.

Laskiaisrieskat ovat ohuita ohrarieskoja läskipaloilla. Ei pitäisi maistua rukiilta.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

ViestiKirjoittaja Jaska » 05 Maalis 2013 22:58

Minä olen uudistanut suomalaista ruokakulttuuria: kerran nuorempana yritin tehdä puolukasta ja taikinasta uunissa leivoksen, mutta lopputulos oli jotain puuron ja pannukakun väliltä... Annoin sille HiRa*-menetelmään nojautuen nimeksi ruitjakka! :D Epäilemättä esivanhempammekin söivät joskus (vahingossa) sellaista, ja nimikin on mukavasti pseudo-karjalainen...


* hihasta ravistettu
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10969
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

ViestiKirjoittaja Thurisaz » 15 Elo 2013 03:44

Sahti on elävä elintarvike. :D

Tavastien sahti poikkeaa Saaremaan ja Gotlannin sahdista ja on tietenkin parempaa. :P
Thurisaz
Kielevä karjalainen
Kielevä karjalainen
 
Viestit: 854
Liittynyt: 11 Heinä 2013 02:07

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Jusarius » 03 Maalis 2014 14:14

Aidoista aidoin ja kaikkia suomalaisheimoja yhdistävä suomalainen perinneruoka on tietenkin Saarioisten jauhelihapizza. Pizza-nimityksen etymologiaa ei tiettävästi ole vielä kyetty avaamaan tässä sanassa, mutta kuvaavampia ja käytetympiä nimityksiä tälle nykynuortenkin suursuosikille on: roiskeläppä, kuralätkä, kuraläppä, lätkyrä. Itse olen nimennyt sen jo pikkulapsena lätyskäksi. Tuotehan pursuaa nykysuomalaisuutta: hajuton, maualtaankin hillitty, elintarvikelaatustandardit ehdottomasti täyttävä ja ennen kaikkea hygieeninen sekä mahdollisimman käytännöllinen eväs. Olkoon nyt sitten "pizza", kun kerran niin on tehtaan markkinointimies päättänyt. Itse painattaisin pakkaukseen mieluummin vaikkapa "virkamiespiiras" eli lyhyemmin "vipi".
juuret: Etelä-Savo + Pohjois-Savo
Y-HR: N1c1*, mt-HR: H3g
Jusarius
Pohtiva pohjalainen
Pohtiva pohjalainen
 
Viestit: 149
Liittynyt: 14 Helmi 2013 23:10

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 17 Maalis 2014 16:03

Kaisa Nurhonen kirjoitti:Rättänä on kainuulainen perinneleivonnainen. Vuoksen vesistön latvoilla Ylä-Savossa on säilynyt pohjalaiseen ruokaperinteeseen sukuloiva mykyrokka ja Sisä-Savossakin mykykeitto, jota myös tappaiskeitoksi kutsutaan. Laskiaisen syödään rasvarieskaa, siis matalaa ohrajauholeipää, jossa on läskinpaloja.


Googlaamalla totesin ettei mykyrokka tai -keitto vastaa ollenkaaan pohjalaista limppisoppaa, ei myöskään pohjoispohjalaisia rossopottuja. Limppisopassa tehdään "mykyjä", mutta ei verestä. Rössöpotuissa tehdään ensin veritaikinasta nostatettu pannukakku, joka lisätään perunasoppaan. En ole kuullut pohajalsista verimykyistä. Sensijaan nostattamaton ohrarieska on tuttu. Sitähän tehdään tietääkseni myös Kainuussa.

http://www.etsiresepti.fi/e/limppisoppa.html

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta ... o%20annos/
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Jaska » 17 Maalis 2014 16:23

Hyvää ruokahalua vaan klimppeinenne ja mykyinenne... PDT_Armataz_01_08
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10969
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Taavetti » 17 Maalis 2014 19:36

Jaska kirjoitti:Hyvää ruokahalua vaan klimppeinenne ja mykyinenne... PDT_Armataz_01_08

Kiitos! Samalla sopii muistaa, että nälkä on paras ruoan särvin!!
Arvosta ja tutki vanhaa, niin voit ymmärtää uuttakin.
Avatar
Taavetti
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 645
Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Paikkakunta: puttaalainen

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 18 Maalis 2014 22:54

Minu ei tarvitse Pohjanmaan muinaisruokia googlata. Kasvoin niillä tähän nykyiseen kokooni, ainakin pituussuunnassa. Rössöpotut esimerkiksi olivat vakioruoka kansakoulussa, samalla tavalla kuin hernekeitto armeijassa. Limppisoppaa sai kotona ja vieraissa. Rieskaa tehtiin kotiuunin kuumimmassa vaiheessa. Suosittu kauppaleipä oli setsuuri. Olen toki unohtanut paljon. Sodan jälkeen kahvi tehtiin prännärillä ja sekaan lohkottiin toppaa saksilla. Autokuvakirjaa kerättiin kahvipaketeista. Letukkaa ja puikkia, puikin lokarissa oli kolme reikää. Mutta toki nykynuoriso tietää myös nämä asiat paremmin :wink:
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 19 Maalis 2014 11:41

Rössöä saa kaupasta vielä nykyäänkin, joten se onnistunee.

Silloin käytiin Korean sotaa. Pikkupoikana seurasin mediasta, ja sarjakuvista, innokkaana Sabre ja Mig15 hävittäjien kaksintaistelua ilmojen herruudesta. Ideologialla ei ollut väliä, tekniikka kiinnosti. Markus-setä jutusteli radiossa, joka ei ollut Asa eikä Salora, vaan saksalainen Mende. Ensimmäinen auto tuli taloon samoihin aikoihin merimiestuontina. Merimiehillä oli mahdollisuus verottomaan tuontiin ja lisätienestiin automyyjänä :wink:
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Eskous » 19 Huhti 2014 18:15

Onko läskisoosi perinneruoka? Ohrapuuro ja ruispuuro kai sentään ovat? Entä kiisselit? Paitsi että miten olisi tehty kiisseliä (tai limppejä limppisoppaan) ilman teollisesti tuotettua perunajauhoa?

Syököhän kukaan enää missään makaroonivelliä, vai onko se perinne tyystin kuollut? Tai (ensin keitettyjä ja sitten paistinpannussa voissa) *paistettuja makarooneja*? Kovin vanhoja perinneruokia nuo eivät tietenkään voisi olla.

Veripalttu on toki perinneruoka. Sitä oli koulussakin. Menihän se puolukkahillon kera.
Eskous
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 477
Liittynyt: 31 Heinä 2012 00:05

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 19 Huhti 2014 19:06

Eskous kirjoitti:Onko läskisoosi perinneruoka? Ohrapuuro ja ruispuuro kai sentään ovat? Entä kiisselit? Paitsi että miten olisi tehty kiisseliä (tai limppejä limppisoppaan) ilman teollisesti tuotettua perunajauhoa?

Syököhän kukaan enää missään makaroonivelliä, vai onko se perinne tyystin kuollut? Tai (ensin keitettyjä ja sitten paistinpannussa voissa) *paistettuja makarooneja*? Kovin vanhoja perinneruokia nuo eivät tietenkään voisi olla.

Veripalttu on toki perinneruoka. Sitä oli koulussakin. Menihän se puolukkahillon kera.


Tottakai läskisoosi-inhokki oli jonkinlaista perinneateriaa.

Ei perinneklimppeihin käytetty perunajauhoa.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja ittellismies » 05 Elo 2014 21:17

Rohkenen työntää minäkin lusikkani tähän soppaan.

Eteläpohjalaisena olen oppinut tuntemaan perinneruuista klimppisopan lisäksi piimä- ja kaljavellin sekä "per(u)napaistikan".

Eteeläpohjalaisen hurjuuden voi katsoa johtuvan jo äiteen ruoka-ohjeista. "Kuari pernat ja keitä ne reirus veres..." :cool:
ittellismies
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 16
Liittynyt: 03 Elo 2014 21:45

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Jaska » 06 Elo 2014 02:02

ittellismies kirjoitti:Rohkenen työntää minäkin lusikkani tähän soppaan.

Eteläpohjalaisena olen oppinut tuntemaan perinneruuista klimppisopan lisäksi piimä- ja kaljavellin sekä "per(u)napaistikan".

Eteeläpohjalaisen hurjuuden voi katsoa johtuvan jo äiteen ruoka-ohjeista. "Kuari pernat ja keitä ne reirus veres..." :cool:

Kannibaalit! :shock:
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10969
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Parooni » 06 Elo 2014 07:12

Lanttua kun on väitetty suomalaiseksi innovaatioksi kaskirukiin tapaan, niin listalle voinee varmuudella lisätä lanttulooran ja rukiiseen leivotun muikkukukon ja tietty limpun. Kaikki pottutuotteet lukeutuvat mielestäni ihan tuontitavaraksi, kuten jo ruotsalaisperäisestä nimestä "maapäärynä" voi päätellä. Aitolappilaisena tietysti poron sydämestä vuoltava kuivaliha on lähellä omaakin sydäntä. Kuka mainitsi Berlusconin herkun käristyksen? Käy sahdin vauhdittajaksi pitkään iltaan erinomaisesti. Rieska tunnetaan mielestäni aina nimenomaan lapinrieskana eikä savolaisena tai pohojalaisena. Kovaa ääntä ittestään pitävät pohjalaiset pitäkööt sitten vaikka nahkiaiset tai mitä lie käärmeitä savustavat nälkäänsä, raukat.
Päätalon Kalle herkutteli muistoissaan ”kessäytyneellä särellä”, se lienee vähintäänkin kotimainen versio hapatetusta kalasta. Maitoon tehty veripalttukeitto herauttaa veden kenen tahansa huulille, koulumuistoista huolimatta.
N1C1 Z1936+ Z1935+ special-savolainen?
Parooni
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 99
Liittynyt: 26 Kesä 2011 10:50

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 06 Elo 2014 08:35

Parooni kirjoitti:Maitoon tehty veripalttukeitto herauttaa veden kenen tahansa huulille, koulumuistoista huolimatta.


Tämä oli ilmeisesti oululaista tuontiherkkua ja oli ykkösinhokkini. Maito nimittäin keiton hiukan jäähdyttyä osin juoksettui rössyn kylkeen niljakkaiksi retkuiksi, joita inhosin yli kaiken :evil:
Viimeksi muokannut Sigfrid päivämäärä 06 Elo 2014 09:21, muokattu yhteensä 1 kerran
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Suomalainen ruokakulttuuri

ViestiKirjoittaja ittellismies » 06 Elo 2014 13:41

En nyt heti olisi valmis heittämään perunaa pois perinneruokien materiaalina. Suomalaista alkuperää olevien raaka-aineiden lista jäänee hyvin lyhyeksi. Ratkaisevaa on raaka-aineeneiden omintakeinen käyttö.

Miten on talkkunan laita? Onko kotoperäinen vai lainaa naapurista? Entä poiminnat älä syötä näitä ulkomaisille vieraille -listalta, eli maksalaatikko ja mustamakkara? Mämmi tietääkseni on puhtaasti suomalainen innovaatio. Kallovelli tuli myös mieleen...

Kannibaali? Pohojalaaset viruttaa astiakki veres :lol:
ittellismies
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 16
Liittynyt: 03 Elo 2014 21:45

EdellinenSeuraava

Paluu Kulttuurintutkimus ja folkloristiikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa