Ovatko saamelaiset kieltään vaihtaneita samojedeja?

Kielitiede tutkii menneisyyttä kielten kautta.

Ovatko saamelaiset kieltään vaihtaneita samojedeja?

ViestiKirjoittaja Jaska » 15 Helmi 2011 14:22

Silloin tällöin menneisyydessä on oletettu saamelaisten olleen samojedeja, jotka olisivat vaeltaneet länteen ja omaksuneet kantasuomalaisilta kielen. Lähinnä tämä näkemys perustui saamelaisten oletettuun rodulliseen mongolisuuteen, joka nykyään on vailla pohjaa: saamelaiset ovat geneettisesti eurooppalaisia.

Kielellisiäkin todisteita on yritetty etsiä, laihoin tuloksin. Joitain yhteisiä, saamelais- ja samojedikieliin rajoittuvia sanoja löytyy, mutta nämä ovat joko kantauralista perittyjä (minkä osoittaa äänteellinen säännönmukaisuus) tai pohjoisimman Euroopan tundran alkuperäisiltä asukkailta omaksuttuja, mikäli sanat ulkoisesti muistuttavat toisiaan enemmän kuin vanhat perintösanat.

1. Saamella ja samojedilla ei ole mitään yhteisiä muutoksia kantauralin jälkeen, vaan kielet ovat kehittyneet täysin eri suuntiin, vrt. pohjoissaamen goaski < U *koska 'täti' > tundranenetsin xada.

2. Saamella ja kantasuomella ei ole paljon sen enempää yhteistä, vaan kielet ovat kehittyneet länsiuralilaisen murteen jälkeen täysin eri suuntiin, vrt. pohjoissaamen suoldni < LU *alna > kantasuomen (ja suomen) halla.

Polveutuakseen kantasuomesta saamen pitäisi olla osallistunut niihin kehityksiin, jotka johtivat kantauralista kantasuomeen, kuten * > h, *ln > ll jne. Näin ei todellakaan ole käynyt, vaan saamen kehitys on aivan toisenlaista eikä mitenkään selity kantasuomesta: * > s, *ln > ldn, *a > uo, *o > oa/uo jne.

Saame on siis aivan täysivaltainen uralilaisen kielikunnan haara, joka ei polveudu kantasuomesta. Saamelaiset eivät myöskään ole aiempia samojedeja, mikä olisikin mahdotonta jo temporaalis-spatiaalisista syistä: samojedit levisivät saamelaisten läheisyyteen vasta viimeisten 500 vuoden aikana, kun taas saamelainen kielihaara alkoi eriytyä noin 3 000 vuotta sitten.
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

ViestiKirjoittaja Pystynen » 23 Helmi 2011 00:26

Saksantaitoisia saattaa kiinnostaa verkosta .rtf-tiedostona saatavilla oleva Eugen Helimskin aihetta käsittelevä artikkeli vuodelta 1996:
Protolappisch und Samojedisch: die vorgeschlagenen Wortgleichungen im Lichte der heutigen etymologischen Forschung
Avatar
Pystynen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 1302
Liittynyt: 22 Helmi 2011 22:45
Paikkakunta: Vandaalia

ViestiKirjoittaja Jaska » 23 Helmi 2011 02:30

Pystynen kirjoitti:Saksantaitoisia saattaa kiinnostaa verkosta .rtf-tiedostona saatavilla oleva Eugen Helimskin aihetta käsittelevä artikkeli vuodelta 1996:
Protolappisch und Samojedisch: die vorgeschlagenen Wortgleichungen im Lichte der heutigen etymologischen Forschung

Kiitoksia. Löytyy siis vain saamelle ja samojedille yhteisiä sanoja, mutta Helimskin mukaan keskinäiset kontaktit tai yhteinen substraattikieli (kieli jonka nämä kielet syrjäyttivät ja josta jäi vaikutusta niihin) selittävät nämä.
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02


Paluu Kielitiede

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 13 vierailijaa