Ruotsinmielistä historian vääristelyä

Historiatiede tutkii menneisyyttä kirjoitettujen lähteiden kautta.

ViestiKirjoittaja Pesservisser » 16 Loka 2013 17:03

Suomen tapahtumien ymmärtäminen edellyttää pohjoisen Venäjän alueen tilanteen tarkastelua samalla. Siihen ehkä tarvitaan eri osio, mutta virkahdan tässä pari sanaa.

Kun myös Länsi-Suomessa kristillinen ja kirkollinen perussanasto on jäänyt itäiseksi, tuntuu ilmeiseltä että oppi on ensin tullut idästä ja vakiintunut ennen ruotsalaisvalloitusta. Syynä voi tosin olla sekin, että karjalaiset olivat ensin muokanneet sanat helpommmin omaksuttaviksi kuin suoraan germaanisista kielistä.
Novgorod ei pystynyt pitämään otettaan mongolien uhkan vuoksi. Sehän oli kirjaimellisesti kuolemanvakava.
Tuhottuaan Bolgarin mongolit ilmaantuivat Rjazanin edustalle ja esittivät " kohtuullisen" vaatimuksen: he halusivat 10% kaikesta. Taksa oli siis sama kuin paavilla, eikä sen lisäksi vaadittu uskonvaihdosta.
Venäläiset kieltäytyivät sanoen, että saatte mieluummin kaiken sitten kun me olemme kuolleet. Siitä tulikin sitten pääsääntö, kunnes Novgorod sai tilaisuuden neuvotella veronmaksun.
Vero tuskin oli alle paavin taulukon, kun kaiken ryöstämisessä oli onnistuttu hyvin muissa kohteissa.
Aleksanteri Nevski joutui keräämään veroa ja vierailemaan Kultaisen Ordan ohella kerran myös suurkaanin puheilla Mongoliassa, vaikka matka kesti useta vuosia. Noissa oloissa huolenpito suomalaisista lipsui, ja välit karjalaisiin kärsivät veronkannosta.

Mikkelin seudulla itäinen kristillisyys oli vallassa hieman pitempään. Seurauksena suuri osa savolaisista sukunimistä on muodostettu kreikkalais-katolisista pyhimysnimistä, useampi kuin läntisistä.

http://www.mikkeli.fi/fi/sisalto/03_mik ... n_alkupera
Pesservisser
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 439
Liittynyt: 20 Helmi 2011 15:16

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 16 Loka 2013 17:58

Kyllä-kyllä rakas Watson. Venäjä, ja välillä Neuvostoliitto, on vaatimut ymmärrystä suomalasilta kautta historian. On kuitenkin kaksi eri asiaa, toinen on suomalainen, toinen venäläinen.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Pesservisser » 20 Marras 2013 23:53

Jouko Heinonen on tarkastellut novgorodilaisten ja ruotsalaisten toimintaa Päijät-Hämeen historiassa ( 1997). Hän katsoo että Päijät-Häme oli läntisestä Hämeestä poiketen yhteyksissä Karjalaan vielä 1200-luvun alussa. Birger Jaarlin retki ja linnan rakentaminen torjui Novgorodin vallan laajenemisen. Koko Häme oli jo kristittyä, joten käännyttämisestä ei ollut kyse.
Nevan retkelläkin v. 1240 olisivat olleet mukana vain länsihämäläiset. Vuonna 1256 hämäläisiä oli mukana Narvan seudulle tehdyllä retkellä, ja Novgorod vastasi hyökkäyksellä Hämeeseen samana vuonna, samoin v. 1292. Kun tataarien hyökkäys uhkasi taas Novgdorodia etelästä, pystyivät ruotsalaiset v. 1293 etenemään Karjalassa ja linnoittamaan Viipuria. Vielä v. 1311 novgorodilaiset etenivät Mäntsälänjokea pitkin Hämeen linnan luo saamatta sitä valloitetuksi. Pähkinäsaaren rauha päätti sodat joksikin aikaa. Karjala tuli jaetuksi tavalla, joka olisi saattanut tulla Hämeen osaksi.
Ruotsalaisten toiminta ja menestys oli koko ajan yhteydessä tataarien operaatioihin. Liitosta ei silti voi puhua, koska tataareilla tuskin oli tarvetta kovin pienelle kumppanille. Heidän armeijassaan on arvioitu olleen joskus jopa 100 000 miestä, kun ruotsalaiset operoivat muutamalla tuhannella. Ruotsille innokas Venäjän ruhtinaskuntien hävittäjä oli totta kai suureksi avuksi.
Pesservisser
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 439
Liittynyt: 20 Helmi 2011 15:16

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 23 Marras 2013 12:34

Minkäänlaisia kaukomigraatioita Suomeen ei ilmeisestikään tarvita selväpiirteisen historiantulkinnan mukaan. SU-kansoja eli laajalla alueella Baltiasta Volgalle ja ehkä edelleen Uralille. Niillä oli erilaisia heimonimiä jaa jonkilaisia kielellisiä heimoklustereita esiintyi. 1000 vuotta sitten slaavit etenivät koilliseen ja jakoivat tämän SU-alueen kahtia. Kileitieteilijät alkoivat kutsua läntisi baltiansuomalaisiksi ja itäisiä volgansuomalaisiksi tms. Nyt sitten näemme geeneissä tämän slaavien hävittämän alueen itään ja länteen jakamia geenejä. Lähimigraatioita on tietenkin tapahtunut slaavikiilan painostuksesta.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Herman Lindqvistin kirja När Finland var Sverige

ViestiKirjoittaja Jaska » 12 Tammi 2014 22:15

Arvioin juuri alkuluvut Herman Lindqvistin kirjasta När Finland var Sverige:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... oli-ruotsi
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Näppi » 22 Tammi 2016 10:18

Kopioin tännekin oman vastaukseni Jaskan kirjoitukseen, pahoittelen (kirjoitus)virheitä:

En ole lukenut historiaa vaan olen koulutukseltani insinööri, mutta Säkkijärven paikallishistoria on kiinnostanut niin paljon, että olen hahmotellut eri lähteistä oman kuvani itärannikon kehittymiseen.
Olet oikeassa historian vääristelystä, itärannikolla on ollut alkujaan vain kahden heimovaltion vaikutusta - Hämeen ja Karjalan, joista todisteena on vahva paikkanimistö.
Ruotsin vaikutus näkyy vasta suomalaisen paikannimistön "päällä". Jos katsoo Viron tai yleisesti Baltian historiaa niin on varsin perusteltua, että myös Suomen alue on koostunut useista eri heimovaltioista. Harmillisesti mitään kirjallisia lähteitä muulta kuin ruotsalaisten valloituksesta ei ole, mutta mielestäni arkeologisia lähteitä alkaa olemaan sen verran paljon että tämä historia on kiistatonta?
Tässä tiivistettynä oma muistiinpanoni tuon ajan historiasta:
Idässä uskonto oli voimissaan jonkun verran aiemmin kuin lännen suunnalla.
Kiovalaistet saivat ortodoksikasteen jo 989 ja 1030 Kiovan suurruhtinas perusti linnoituksen Viron Tartoon.
Luultavasti liittolainen Novgorod oli siis myös täysin ortodoksinen hyökätessään ensimmäisen kerran hämeeseen 1042.
1123 oli myös Novgorodin hyökkäys ja jossakin lähteessä oli maininta että Häme olisi ollut jo tätä ennen Novgorodilaisten verottamana alueena.
Tällä perusteella Ruotsin agressiivinen valloitus ei ole siis mikään ihme. Luultavasti karjalaiset olivat enemmän uskollisia ortodoksiselle kirkolle joten sen
valloitus ei ollut niin helppoa kuin "pakanallisen" Varsinais-Suomen tai Hämeen. Tähän ortodoksisuuteen viittaa myös Lappeen Kauskilan hautalöydöt 1100-luvulta alkaen.1143 taas puhutaan erikseen karjalaisten hyökkäyksestä Hämeeseen, Novgorodin tukemana? Tällöin muuten mainitaan jo Käkisalmi, joka lienee ollut
Karjalan valtakunnan pääkaupunkina ja linnoituksena jo silloin. Kivilinnoituksen tai laajennuksen ruotsalaiset rakensivat 1295, mutta aivan varmasti linna oli ollut olemassajo tätä ennen. Karjalaisten hyökkäys Sigtunaan 1187 ei siis ole mikään mahdottomuus. Tai sitten Sigtunan hyökkääjät olivat pakanallisia liivejä tai saksalaisia, saksalaisethan perustivat juuri noihin aikoihin ritarikuntansan Baltiaan ja ensimmäinen kirkko saatiin 1189 Latvian Yxkylään, joka siis oli liiviläisten keskeinen paikka ellei jopa pääkaupunki.

Selkeä kostotoimenpide Ruotsille oli 1198 kun Novgorod poltti Turun kaupungin. Samoihin aikoihin Baltian valloitus oli muuttunut sodaksi jossa vastakkain olivat kristityt liiviläiset mukanaan
saksalainen ritarikunta ja toisena osapuolena pakanallinen liivi, johtajanaan Ako. 1217 Saksalainen ritarikunta pyysi jo Tanskaa apuun ja he perustivat Räävelin eli Tallinnan 1219.
Narva tuli heti perään Karjalan vastarannalle 1223 eikä ruotsalaisten rakentamana 1256 kuten kirjoitit? Samaan aikaan Novgorod oli menettänyt otteensa Baltiassa ja yritti saada Hämettä sekä myös itsenäistä Karjalaa omaan valtapiiriinsä.
1242 saksalainen ritarikunta valloitti Tarton ja kostona novgorodilaisten Alexander Nevski yritti uudestaan valloittaa Viron aluetta samalla kun Ruotsille jäi mahdollisuus valloittaa lisää Suomenniemeä -> piispannimitykset.
1255 Riikasta ja Ruotsista anottiin Paavilta oikeuksia piispannimityksiin Inkerissä ja Karjalassa, eli karjalan alueelta olisi saatu pohjoispuolelta ja eteläpuolelta valloitettua maita.
Karjalan uskonsota oli tällöin täydessä käynnissä koska siellä ristiretkeen osallistuville jopa annettiin samat etuudet kuin Palestiinan alueella taisteleville.
Novgorod teki kostoretkiä Hämeeseen ja 1269 Käkisalmessa olikin jo kapina Novgorodin Dimitriä vastaan jossa apua pyydettiin Ruotsilta. Sota päättyi kun 1278 Dmitri valloitti itsenäisen Karjalan itselleen.
1280 mainitaan Ahvenanmaan ruotsalaisasutuksesta ja itärannikon historiantutkimus päättelee yksiselitteisesti, että 1300-luvun loppuun mennessä koko rannikko oli täynnä ruotsalaisia aina Virolahden Urpalanlahdelle asti, itäisin ruotsalainen paikannimi taitaa olla Ristiniemi (Korsnäs)! Siitä itäänpäin ruotsalaisesta asutuksesta rannikolla ei ole merkkejä tai sukuja lukuunottamatta Viipurin kaupunkia. Viipurin perustaminen kertoo myös Karjalan hallinnoimisesta myös Ruotsin puolelta, Viipurin läpi menevä Vuoksi oli ainut reitti karjalaisten Käkisalmesta merelle.
1295 Käkisalmi saatiinkin hetkellisesti Ruotsille ja heti perään mentiin Inkeriin perustamaan maankruunu. 1300-1500 luvut meni Ruotsin ja Novgorodin/Moskovan sotiessa Karjalan omistuksesta, edes Pähkinäsaaren rauha ei lopettanut valloituksia vaan vasta Täyssinän rauhassa saatiin tilanne vakaaksi. Em. sodan aikana karjalaisia etenkin Käkisalmesta muutti turvaan Savoon ja Suomenlahden rannikolle Viipurin turvallisemmalle alueelle. 1300-luvun lopulla ilmestyvät myös rannikon seurakunnat (Viipuri, Pyhtää, Vehkalahti, Virolahti, Lappee ja lopuksi Säkkijärvi).
Näppi
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 19
Liittynyt: 19 Maalis 2015 12:07
Paikkakunta: Kotka

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Florian Geyer » 02 Huhti 2017 21:09

Jaska kirjoitti:Ruotsinmielistä historian vääristelyä:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... aaristelya

Uskomatonta mutta totta: jopa eräät ammattihistorioitsijat yrittävät selittää pois ruotsalaisvalloituksen.

Varoitus: sisältää pitkän ja raskaan yhteenvedon Suomen varhaiskeskiajan lähteiden antamasta kuvasta!


Vatikaanin projekti #Maarianmaa käsitti siis Liivinmaan ja Suomen.

Kalparitareiden rooli siinä oli -suunnitelman mukaan- Vatikaanille alisteinen.

Kirkko oli rakentanut ainakin Baltiaan käännytetyistä paikallisista ylimyksistä kirkon vasallien yhteiskuntaluokan. Nämä virolaiset ja liiviläiset siis eivät olleet saksalaisritareiden alamaisia vaan esm. Tarton piispan, joka oli virolainen ja totteli vain paavia.

Vilhelm Modenalainen, paavin legaattina kaksi kertaa "Suomessa ja Liivinmaalla", oli tämän projektin toimija.

Kun kalparitarit tappoivat Tallinnassa eräässä kirkossa yhdellä kertaa kaikki Paavin virolaiset vasallit perheineen, se oli isku po. Marianmaa-suunnitelmaa vastaan. Toinen isku oli Birgerin hyökkäys kristilliseen Suomeen samoihin aikoihin v.1249.

Tämän jälkeen vatikaani veti V.Modenalaisen pois. Suunitelma oli romuttunut, koska sen virolaiset ja suomalaiset toimijat olivat kuolleet.
Avatar
Florian Geyer
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 407
Liittynyt: 05 Maalis 2017 22:32

Re:

ViestiKirjoittaja Florian Geyer » 02 Huhti 2017 21:21

Pesservisser kirjoitti:Tuhottuaan Bolgarin mongolit ilmaantuivat Rjazanin edustalle ja esittivät " kohtuullisen" vaatimuksen: he halusivat 10% kaikesta. Taksa oli siis sama kuin paavilla, eikä sen lisäksi vaadittu uskonvaihdosta.
Venäläiset kieltäytyivät sanoen, että saatte mieluummin kaiken sitten kun me olemme kuolleet. Siitä tulikin sitten pääsääntö, kunnes Novgorod sai tilaisuuden neuvotella veronmaksun.


Batu oli sen 120 000:n kuspäänsä kanssa jo matkalla Novgorodiin, ja seuraavaksi Pihkovaan, kun kääntyi Seligerin ylängöllä t. suo- ja järvialueella kahteen kertaan takaisin.

Perääntymisen syy kronikoissa: Soilta johti pois Novgorodin suuntaan vain kaksi tietä. Ensimmäistä edettiin. Tielle oli pystytetty risti. Käännyttiin toiselle: Taas risti. Nyt Batu määräsi koko armeijan perääntymään.

Todellinen syy: Batu-kaani ymmärsi, että asumattomalla seudulla, talvisessa soisessa metsässä heidät voidaan helposti tuhota.

Aleksanteri Nevski ei ollut Themistokles.
Avatar
Florian Geyer
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 407
Liittynyt: 05 Maalis 2017 22:32

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Kinaporin kalifi » 02 Huhti 2017 23:28

Novgorodin ympäristössä on todella suuria suoalueita, jotka varmasti olivat sulina ollessaan tehokas este. Muinaistiet tuskin pystyivät pelkästään seurailemaan ylänköjä, vaan välillä piti rypeä ravassa, pakkasta odotellessa.

Novgorod on kuitenkin nykyturistille todella upea kohde, oli hyvä että Batu ei rikkonut paikkoja. Jo pelkkä Sofiankirkko on tyrmäävän upea.
Avatar
Kinaporin kalifi
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6925
Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Florian Geyer » 03 Huhti 2017 05:29

Kinaporin kalifi kirjoitti:Novgorodin ympäristössä on todella suuria suoalueita, jotka varmasti olivat sulina ollessaan tehokas este. Muinaistiet tuskin pystyivät pelkästään seurailemaan ylänköjä, vaan välillä piti rypeä ravassa, pakkasta odotellessa.

Novgorod on kuitenkin nykyturistille todella upea kohde, oli hyvä että Batu ei rikkonut paikkoja. Jo pelkkä Sofiankirkko on tyrmäävän upea.


Kiovassa Batu tappoi kaikki. V.1236-41 sotaretki Venäjälle ja Itä-Eurooppaan oli ehkä laajin Euroopassa koskaan tapahtunut kansanmurha, noin lyhyessä ajassa.

Batun 120 000:n armeija otti huollon matkan varrelta. Siinä koko mongoliarmeijan logistiikka. Asumaton suo-metsä-järvi-ylänkö pysäytti sen ilman vastarintaakin.
Avatar
Florian Geyer
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 407
Liittynyt: 05 Maalis 2017 22:32

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 03 Huhti 2017 16:56

Suomen esihistoria Kansainvaellusajalta rautakauden loppuun on tällä hetkellä rivitetty uusfennomaanien näkemyksillä. Kun vanhemmat historioitsijat ja arkeologit (mm. Klinge ja Salo) painottavat Lounais-Suomen ja Satakunnan asemaa muinais-Suomessa, niin uusfennomaanit lukevat joitain muita kirjoja. He lukevat mm. venäläisiä kronikoita tositarinoina. Kun niissä mainitaan jäämit ja jäämien satalaivainen hirmuarmada, joka matkasi sisä-Suomesta kapeaa ja kivistä Porvoonjokea (?) pitkin Nevalle kohdatakseen täystuhon, niin voi vain ihmetellä. Voi ihmetellä missä olivat Varsinais-Suomen ja Satakunnan merenkulkijat, joille Suomenlahden kyntäminen ja käynnit Revalissa ja muilla kauppapaikoilla olivat varmasti päivärutiinia ja Turun markkina-alueen suojelu välttämätön tehtävä rautakaudella. Eihän näytä uusfennomaanien juttuja jaksa ottaa todesta (pitäisi olla aika pöhkö ottaakseen), jos tuntee Suomen esihistoriasta edes perusteiden verran.

Porvoonjoki

Kuva
Kuva
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Kinaporin kalifi » 03 Huhti 2017 20:11

Sigfrid kirjoitti:Kun niissä mainitaan jäämit ja jäämien satalaivainen hirmuarmada, joka matkasi sisä-Suomesta kapeaa ja kivistä Porvoonjokea (?) pitkin Nevalle kohdatakseen täystuhon, niin voi vain ihmetellä.

Missä kronikassa mainitaan hämäläisten matkanneen laivoillaan Porvoonjokea pitkin Nevalle? Ankronikassa?
Avatar
Kinaporin kalifi
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6925
Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Kvenlander » 03 Huhti 2017 20:13

Sigfrid kirjoitti: Kun niissä mainitaan jäämit ja jäämien satalaivainen hirmuarmada, joka matkasi sisä-Suomesta kapeaa ja kivistä Porvoonjokea (?) pitkin Nevalle kohdatakseen täystuhon, niin voi vain ihmetellä. Voi ihmetellä missä olivat Varsinais-Suomen ja Satakunnan merenkulkijat, joille Suomenlahden kyntäminen ja käynnit Revalissa ja muilla kauppapaikoilla olivat varmasti päivärutiinia ja Turun markkina-alueen suojelu välttämätön tehtävä rautakaudella.


Sen enempää asiaan puuttumatta, niin kyllä Unto Salokin kai myöntää, että Halikonlahdella oli hämäläisten satama (Rikala), että ei tarvinnut voittamattolla Armadalla Porvoonjokea laskea.

Eikös ne Novgorodilaiset nousseet Porvoosta Hämeeseen, eikä toistepäin? Ainakin kronikoiden mukaan.
Viimeksi muokannut Kvenlander päivämäärä 03 Huhti 2017 23:24, muokattu yhteensä 1 kerran
Y-DNA R1b DF27 --> FGC17112
mtDNA W1b1
Avatar
Kvenlander
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 344
Liittynyt: 24 Tammi 2015 15:01
Paikkakunta: Vaasa

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 03 Huhti 2017 20:56

Kvenlander kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti: Kun niissä mainitaan jäämit ja jäämien satalaivainen hirmuarmada, joka matkasi sisä-Suomesta kapeaa ja kivistä Porvoonjokea (?) pitkin Nevalle kohdatakseen täystuhon, niin voi vain ihmetellä. Voi ihmetellä missä olivat Varsinais-Suomen ja Satakunnan merenkulkijat, joille Suomenlahden kyntäminen ja käynnit Revalissa ja muilla kauppapaikoilla olivat varmasti päivärutiinia ja Turun markkina-alueen suojelu välttämätön tehtävä rautakaudella.


Sen enempää asiaan puuttumatta, niin kyllä Unto Salokin kai myöntää, että Halikonlahdella oli hämäläisten satama (Rikala), että ei tarvinnut voittamattoma Armadalla Porvoonjokea laskea.

Eikös ne Novgorodilaiset nousseet Porvoosta Hämeeseen, eikä toistepäin? Ainakin kronikoiden mukaan.


Näinhän se novgorodilaisten ja hämäläisten kulku kronikoiden pohjalta selitetään.

Rikalassahan niitä sotalaivastoja säilytettin sadassa venevajassa, vai oliko yksi sadan laivan venevaja?

Kronikan mukaan se tuhottiin.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 03 Huhti 2017 21:04

Kinaporin kalifi kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:Kun niissä mainitaan jäämit ja jäämien satalaivainen hirmuarmada, joka matkasi sisä-Suomesta kapeaa ja kivistä Porvoonjokea (?) pitkin Nevalle kohdatakseen täystuhon, niin voi vain ihmetellä.

Missä kronikassa mainitaan hämäläisten matkanneen laivoillaan Porvoonjokea pitkin Nevalle? Ankronikassa?


Ei kronikassa, vaan sanan selityksessä. Porvoonjoki on suosituin selitys vesiyhteydeksi idästä Hämeeseen.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Jaska » 03 Huhti 2017 21:53

Kinaporin kalifi kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:Kun niissä mainitaan jäämit ja jäämien satalaivainen hirmuarmada, joka matkasi sisä-Suomesta kapeaa ja kivistä Porvoonjokea (?) pitkin Nevalle kohdatakseen täystuhon, niin voi vain ihmetellä.

Missä kronikassa mainitaan hämäläisten matkanneen laivoillaan Porvoonjokea pitkin Nevalle? Ankronikassa?

PDT_Armataz_01_14
PDT_Armataz_01_37
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Kinaporin kalifi » 03 Huhti 2017 23:06

Sigfrid kirjoitti:
Kinaporin kalifi kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:Kun niissä mainitaan jäämit ja jäämien satalaivainen hirmuarmada, joka matkasi sisä-Suomesta kapeaa ja kivistä Porvoonjokea (?) pitkin Nevalle kohdatakseen täystuhon, niin voi vain ihmetellä.

Missä kronikassa mainitaan hämäläisten matkanneen laivoillaan Porvoonjokea pitkin Nevalle? Ankronikassa?


Ei kronikassa, vaan sanan selityksessä. Porvoonjoki on suosituin selitys vesiyhteydeksi idästä Hämeeseen.

Keksit siis asian omasta päästäsi ja syytät siltä pohjalta lähteitä huonoiksi. Mitä järkeä tuossa on? Oliko näin tarkoitus siis osoittaa "uusfennomaanien" erheet ja keitä he ovat?
Avatar
Kinaporin kalifi
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6925
Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 04 Huhti 2017 09:54

Kinaporin kalifi kirjoitti:

Keksit siis asian omasta päästäsi ja syytät siltä pohjalta lähteitä huonoiksi. Mitä järkeä tuossa on? Oliko näin tarkoitus siis osoittaa "uusfennomaanien" erheet ja keitä he ovat?


Tässä

https://fi.wikisource.org/wiki/Novgorod ... en_v._1311

ihmetellään vähän samoja asioitakuin minäkin, vään eri näkökulmasta. Käsityksesi mukaan siis myös kirjoittaja keksii ihmetellä olematonta asiaa.

https://fi.wikisource.org/wiki/H%C3%A4m ... sen_aikana

Mustijoki on toinen Porvoon alueen joista, pohojalaisittain nähtyn ojan tapainen.

Kvenlander, todisteita Rikalan asemasta hämäläisten satamana ei näytä olevan. Tosin satuseppä-histofioitsija ja kaikkien uusfennomaanien sankarikirjoittaja Jaakkola on sellaistakin ehdottanut PDT_Armataz_01_01
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja Kinaporin kalifi » 04 Huhti 2017 11:10

Sigfrid kirjoitti:
Kinaporin kalifi kirjoitti:Keksit siis asian omasta päästäsi ja syytät siltä pohjalta lähteitä huonoiksi. Mitä järkeä tuossa on? Oliko näin tarkoitus siis osoittaa "uusfennomaanien" erheet ja keitä he ovat?


Tässä

https://fi.wikisource.org/wiki/Novgorod ... en_v._1311

ihmetellään vähän samoja asioitakuin minäkin, vään eri näkökulmasta. Käsityksesi mukaan siis myös kirjoittaja keksii ihmetellä olematonta asiaa.

https://fi.wikisource.org/wiki/H%C3%A4m ... sen_aikana

Mustijoki on toinen Porvoon alueen joista, pohojalaisittain nähtyn ojan tapainen.

Kvenlander, todisteita Rikalan asemasta hämäläisten satamana ei näytä olevan. Tosin satuseppä-histofioitsija ja kaikkien uusfennomaanien sankarikirjoittaja Jaakkola on sellaistakin ehdottanut PDT_Armataz_01_01

Jos esim. Ailio pohtii voisiko vihollisjoukko edetä talvella jotain jokilaaksoa pitkin, ollaan aika kaukana siitä että sinä väität kronikoiden puhuvan siitä että hämäläiset kulkivat meriveneillä Porvoonjokea pitkin Nevalle.

Halikonlahti oli mitä ilmeisimmin Hämeen liikenteen ja kaupan yksi solmukohta, mitä kuvaavat hyvin alueen lukuisat linnavuoret, Baltiaan vielä myöhään viittaava rikas esineistö ja säilyneet sananparret kuten "Rikalan kautta Ruotsiin". Uskelanjoki tarjosi liikenneväylän ainakin talvella, mutta liikenne siirtyi ainakin osin jo hyvin varhain muodostuvalle tieuralle. Kyse oli ns. Hiidentiestä, joka yhdisti Uskela-Rikalan Vanajan Hämeeseen:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiidentie

Tältä pohjalta ajatus (yhden) hämäläisen merilaivojen sataman sijainnista juuri Halikonlahdella, sekä Halikon- että Uskelanjoen suulla, on hyvin perusteltu ehdotus.
Avatar
Kinaporin kalifi
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6925
Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

ViestiKirjoittaja rcislandlake » 04 Huhti 2017 14:35

Kinaporin kalifi kirjoitti:
Sigfrid kirjoitti:
Kinaporin kalifi kirjoitti:Keksit siis asian omasta päästäsi ja syytät siltä pohjalta lähteitä huonoiksi. Mitä järkeä tuossa on? Oliko näin tarkoitus siis osoittaa "uusfennomaanien" erheet ja keitä he ovat?


Tässä

https://fi.wikisource.org/wiki/Novgorod ... en_v._1311

ihmetellään vähän samoja asioitakuin minäkin, vään eri näkökulmasta. Käsityksesi mukaan siis myös kirjoittaja keksii ihmetellä olematonta asiaa.

https://fi.wikisource.org/wiki/H%C3%A4m ... sen_aikana

Mustijoki on toinen Porvoon alueen joista, pohojalaisittain nähtyn ojan tapainen.

Kvenlander, todisteita Rikalan asemasta hämäläisten satamana ei näytä olevan. Tosin satuseppä-histofioitsija ja kaikkien uusfennomaanien sankarikirjoittaja Jaakkola on sellaistakin ehdottanut PDT_Armataz_01_01

Jos esim. Ailio pohtii voisiko vihollisjoukko edetä talvella jotain jokilaaksoa pitkin, ollaan aika kaukana siitä että sinä väität kronikoiden puhuvan siitä että hämäläiset kulkivat meriveneillä Porvoonjokea pitkin Nevalle.

Halikonlahti oli mitä ilmeisimmin Hämeen liikenteen ja kaupan yksi solmukohta, mitä kuvaavat hyvin alueen lukuisat linnavuoret, Baltiaan vielä myöhään viittaava rikas esineistö ja säilyneet sananparret kuten "Rikalan kautta Ruotsiin". Uskelanjoki tarjosi liikenneväylän ainakin talvella, mutta liikenne siirtyi ainakin osin jo hyvin varhain muodostuvalle tieuralle. Kyse oli ns. Hiidentiestä, joka yhdisti Uskela-Rikalan Vanajan Hämeeseen:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiidentie

Tältä pohjalta ajatus (yhden) hämäläisen merilaivojen sataman sijainnista juuri Halikonlahdella, sekä Halikon- että Uskelanjoen suulla, on hyvin perusteltu ehdotus.

Ja... eihän tuo jokisuu muutenkaan ollut 1000 vuotta sitten samanlainen. Eikös se merivedenpinta ollu korkeamalla ts. rannikot nykyistä rantaa kauempana sisämaassa ?
FTDNA FF 100 % Suomi. Ydna N-FT35588 (N-Z5893->N-Y17798->N-Y17799->N-Y20916->N-Y109798/N-BY58264->N-FTE1606->N-FT35588). Mtdna H1N4
rcislandlake
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 661
Liittynyt: 08 Heinä 2012 15:56

EdellinenSeuraava

Paluu Historia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron