Kauha ja kuha

Näkemykset, jotka eivät täytä tieteen kriteerejä.

Kauha ja kuha

ViestiKirjoittaja Pauli Ojanperä » 14 Marras 2017 15:41

.
Viimeksi muokannut Pauli Ojanperä päivämäärä 29 Joulu 2017 01:30, muokattu yhteensä 1 kerran
Pauli Ojanperä
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 42
Liittynyt: 23 Loka 2017 00:11

Re: Kauha ja kuha

ViestiKirjoittaja Och » 14 Marras 2017 21:27

Ottamatta kantaa kauha/kuha merkityksiin, paikallisessa Kauhava-lehdessä 80-luvulla julkaistiin seuraavanlaiset selitykset paikannimelle:
1) Germaanisen kielitieteen professorin Karstenin mukaan Kauhava on germaanisperäinen samoin kuin Ullava ja Rautava. Karstenin mukaan Kauhavan germaaninen alkumuoto on gauz-awa (virtaava joki). 2) Professori Heikki Ojansuun mukaan Kauhava on saanut nimensä Kauhajärvestä (kauhamainen järvi) samoin kuin Kauhajoki sikäläisestä Kauhajärvestä (Kauhava ja Kauhajoki sijaitsevat eri kulmilla Etelä-Pohjanmaata). Kauhavan va-pääte on Ojansuun mukaan alunperin merkinnyt asuinpaikkaa, viljelyaluetta. Ullavaa Ojansuu pitää myös suomalaisperäisenä. Karstenin selitystä Ojansuu pitää vähemmän uskottavana vaikkakin äännehistoriallisesti oikeana. Samantapaisen paikannimen kuin Kauhava, Ojansuu on löytänyt Virosta Tarton maakunnasta, paikannimi on Jogeva.
Voisiko asutushistorian perusteella päätellä paikannimestä tai sen nimeäjistä? Vakituista asutusta Kauhavalla arvellaan olleen 1500-luvun loppupuolelta, tunnetuin muinaisjäännös on Perttulanmäen kivikautinen vasarakirveshauta ja muutkin tunnetut muinaisjäännökset lienevät kaikki kivikaudelta. Kauhavan vakituinen asutus lienee uudisasustusta Etelä-Pohjanmaan ydinalueilta, joten nimeäjätkin saattoivat olla tätä väestöä. Tämä keskustelu kuuluisi kai etymologian alle eikä näennäistieteen puolelle.
Och
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 4
Liittynyt: 17 Huhti 2017 12:54

Re: Kauha ja kuha

ViestiKirjoittaja Kinaporin kalifi » 14 Marras 2017 22:07

Viron murteet ja lyydi voisivat tarjoa yhden mahdollisen ratkaisun? Kauha olisi eräänlainen haavi vai olisiko oikeastaan lippo, vrt. siian lippoaminen tms.:

kahv ‘a bag net attached to a long pole for catching crayfish and fish’
In dialects: (part of) South Estonian kauh
< Baltic *kauša → Lithuanian kaušas ‘large dipper; wooden drinking vessel’, Latvian
kauss ‘cup; goblet; dipper’
Cognate languages:
Votic kavi ‘dipper’
Finnish kauha ‘ladle; dipper; piggin’
Ingrian kaavi ‘ladle; dipper, liquid scoop’
Olonets Karelian kawhu ‘dipper, liquid scoop’
Lude kauh ‘dipper, liquid scoop; bag net for scooping fish’
Veps kauh, kouh ‘dipper, liquid scoop’

https://kuscholarworks.ku.edu/bitstream ... sequence=1

Täältä löytyy kuvakin siitä, miten kaloja kauhotaan, ks. kohta Peipsi kalamehesõnastik, Kahvapüük:

https://www.keskkonnaharidus.ee/wp-cont ... oshyyr.pdf
Avatar
Kinaporin kalifi
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6925
Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18

Re: Kauha ja kuha

ViestiKirjoittaja Pauli Ojanperä » 15 Marras 2017 14:52

Jäi alustuksessa mainitsematta, että 1650-luvun kartalla (ja muissakin asiakirjoissa) Kauhavaa nimitettiin Kauhajoeksi: https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/24609/mh%20105%2056m%204i%20et%20pmaa%201650%20lapua_2.jpg.

Och kirjoitti:1) Germaanisen kielitieteen professorin Karstenin mukaan Kauhava on germaanisperäinen samoin kuin Ullava ja Rautava. Karstenin mukaan Kauhavan germaaninen alkumuoto on gauz-awa (virtaava joki).

Samakantaisilta vaikuttavat. Mitähän Karstenin mukaan kauha sitten tarkoittaisi yläjuoksulla olevan Kauhajärven nimessä? Tai Pietarsaaren maalaiskunnassa ja Kauhajoella olevien Kauhajärvien nimissä? (Viittaan esittämääni teemakarttaan.)

Och kirjoitti:2) Professori Heikki Ojansuun mukaan Kauhava on saanut nimensä Kauhajärvestä (kauhamainen järvi) samoin kuin Kauhajoki sikäläisestä Kauhajärvestä (Kauhava ja Kauhajoki sijaitsevat eri kulmilla Etelä-Pohjanmaata).

Uskon samoin, että joki on nimetty järven mukaan. Sellainen on joille tyypillistä, kun taas päinvastaisista pareista en tunne edes yksittäisiä esimerkkejä.

Och kirjoitti:Kauhavan va-pääte on Ojansuun mukaan alunperin merkinnyt asuinpaikkaa, viljelyaluetta.

Uskon, että va-pääte on tullut käyttöön ennen kaikkea erotukseksi eteläisen Etelä-Pohjanmaan Kauhajoesta. En pidä päätettä sinänsä kovin kiinnostavana, mutta pidän mahdollisena, että se olisi tullut joen hypoteettisesta ruotsinkielisestä nimestä Kauhaå, joka olisi muodostunut pääjoen tapaan (Lapuanjoki, Lappo). Tosin mainittava on, että päätehän voi toimia myös substantiivijohtimena verbistä.

Och kirjoitti:Voisiko asutushistorian perusteella päätellä paikannimestä tai sen nimeäjistä?

Kauhavan taloasutus syntyi uudisasutuksena Lapuanjoen ja edelleen Kyrönjoen asujien etsiessä uusia viljelyspaikkoja. Yhteys Kauhajokeen on siis selvä, ja väestö on levinnyt samasta kulttuurista.
Pauli Ojanperä
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 42
Liittynyt: 23 Loka 2017 00:11

Re: Kauha ja kuha

ViestiKirjoittaja Jaska » 15 Marras 2017 21:53

Pauli Ojanperä kirjoitti:Voisiko kauha olla vanha (pohjalainen?) nimi kuhalle ajalta, jolloin Pohjanmaallakin oli vielä kuhavesiä (jos sellaisia joskus oli)? Löylykauhana Etelä-Pohjanmaalla käytetään nappoa.

Suomen murteiden sanakirja ei tunne kuha-sanalle a:llisia variantteja, joten tämä oletus näyttää umpikujalta.

Kauha-sanaan liittyvistä selityksistä en osaa tähän hätään sanoa mitään.
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10969
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Kauha ja kuha

ViestiKirjoittaja Istanpoika » 21 Marras 2017 20:01

Muistan lukeneeni muutama vuosi sitten jonkun nimistöntutkijan käsityksen, että kauha liittyisi sanaan kauhominen ja että kyse olisi ollut paikoista, joista järvimalmia on muinoin sananmukaisesti kauhomalla nostettu. Valitettavasti en muista, kuka oli kyseessä, mutta kyse silloin oli erityisesti Kauhajoen etymologiasta palautuen sikäläiseen Kauhajärveen. Hänen mukaansa selitys pätee muihinkin vastaavanlaisiin nimiin ainakin Etelä-Pohjanmaalla.
Istanpoika
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 15
Liittynyt: 14 Syys 2012 17:16


Paluu Näennäistiede

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa