Tornionlaaksolaisten geenit

Alkuperää koskeva uutisointi ja uudet tutkimukset.

Re: Tornionlaaksolaisten geenit

ViestiKirjoittaja Johannes » 06 Tammi 2019 17:02

jussipussi kirjoitti:
Johannes kirjoitti:
jussipussi kirjoitti:Ei taida tutkija missään mainita, että puhuttaisiin tarkalleen ottaen suomalaisista. Siksi käytinkin lainaus merkkejä. Kuitenkin 2000 vuotta vanha perimä tulee itäisestä poolista, eikä sitä erotella siitä erilliseksi ryhmäksi. Se on minusta merkittävää.

Kyllä. Yhdeksän [isä- ja äiti]linjaa kymmenestä tulee tässä 100 testatun(50 miestä ja 50 naista) joukossa idästä (eli siis nykyisen Suomen suunnalta). Näistä Ruotsista katsoen itäisistä linjoista muutamat olisivat Sjölundin mukaan voineet olla seudulla jo ehkä 2000 vuotta. Jutusta ei käy ilmi mistä po. vanhimmat linjat mahdollisesti tarkemmin ottaen olisivat peräisin (lounaisesta Suomesta, itäisestä Suomesta, Lapista vai mistä).


No niin on. Se, että ne 2000 vuotta vanhat linjat ovat itäisestä poolista oli minun väärin tulkintani. Eli yleensä idästä, joko läntisestä tai itäisestä poolista. Jos olisivat tulleet muualta, tarkoittaisi kai tässä yhteydessä sitä jäljelle jäävää 10 prosenttia?

Sjölund puhuu tässä kohdin mielestäni vain siitä nykyisen Suomen alueelta[tai sen kautta] tulleesta 90 prosentin osuudesta, vaikka haastattelijan puhelimessa esittämä kysymys alueelle tapahtuneen muuton iästä, jolla haastattelija itse ilmeisesti tarkoitti juuri idästä tullutta 90 prosentin osuutta, kyllä katkaisee sen, mitä Sjölund oli hieman aiemmin ensin sanomassa. Tästä 90 prosentin osuudestahan Sjölund sitten sanoo sen, että suunnilleen yhtä suuri osa tulee lounaisesta Suomesta kuin itäisestä Suomesta tai oikeastaan [Suomen] kaikista osista mutta lisää vielä, että niiden lisäksi on muutamia linjoja, joilla on kytkös Suomen Lappiin. Tästä herääkin sitten kuulijalla kysymys, että jos näitä lappilaisia linjoja ei ole mahdollisesti johdettavissa nykyisin tunnettuista länsi- tai itä-suomalaisista tai muistakaan suomalaisista linjoista, niin ovatko ne sitten tulleet esim. Pohjois-Venäjältä.
Viimeksi muokannut Johannes päivämäärä 07 Tammi 2019 01:15, muokattu yhteensä 1 kerran
Johannes
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 601
Liittynyt: 07 Tammi 2015 01:30
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tornionlaaksolaisten geenit

ViestiKirjoittaja jussipussi » 06 Tammi 2019 17:26

Johannes kirjoitti:Tästä herääkin sitten kuulijalla kysymys, että jos näitä lappilaisia linjoja ei ole mahdollisesti johdettavissa nykyisin tunnettuista länsi- tai itä-suomalaisista tai muistakaan suomalaisista linjoista, niin ovatko ne sitten tulleet esim. Pohjois-Venäjältä.


Uskoisin, että nämä linjat ovat niitä, jotka olivat alueella ennen "suomalaisia" ja saamenkielen tuoneita eli väestöä, josta sittemmin muodostui nykyiset saamelaiset.
jussipussi
Mettänpeikko
Mettänpeikko
 
Viestit: 3120
Liittynyt: 22 Huhti 2012 00:25
Paikkakunta: Lappi

Re: Tornionlaaksolaisten geenit

ViestiKirjoittaja Jaska » 11 Tammi 2019 22:11

Peter Sjölund avaa kohta sivuston, ehkä sinne on tulossa tietoa noista tuloksista.
https://petersjolund.se/
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 11033
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Edellinen

Paluu Uutiset ja tutkimukset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 31 vierailijaa