Mitä mutkaa tarkoittaa Volgan mutka?

Tänne kaikki mikä ei muualle sovi.

Mitä mutkaa tarkoittaa Volgan mutka?

ViestiKirjoittaja Lri » 10 Maalis 2019 15:51

Se ei varmaan ainakaan tarkoita tuota (https://en.wikipedia.org/wiki/Volga_River):

At its most strategic point, it bends toward the Don ("the big bend"). Volgograd, formerly Stalingrad, is located there.


Samaran alueella (Самарская область), jossa on Samaran kaupunki ja Samara-joen yhtymäkohta, on toinen mutka:

Kuva

Alla olevasta kuvasta näkyy, että Volgogradin mutka on kaukana etelässä. Samarankin mutka on Tatarstanin eteläpuolella arovyöhykkeen rajamailla. Volgan ja Kaman yhtymäkohdassa on noin 90 asteen mutka, ja Kazanin kohdalla on toinen noin 90 asteen mutka, vaikka kumpikin näyttää alla olevassa kartassa kauempaa katsottuna noin 45 asteen mutkalta, ja niiden välisen yhteenlasketun mutkan astemääräksi tulee myös noin 90. Voiko Volgan mutka tarkoittaa myös jompaa kumpaa niistä, tai niiden yhteenlaskettua mutkaa?

Kuva

https://www.sgr.fi/susa/92/hakkinen.pdf kirjoitti "Volgan mutkan eli Volgan ja Kaman yhtymäkohdan". Tällä foorumilla Sigfrid kirjoitti "ns. Volgan mutka, eli Samaran alue".

Google Booksissa Volgan ja Kaman yhtymäkohtaan (tai sen ja Kazanin välillä olevaan yhteenlaskettuun mutkaan) viittaavat nämä lainaukset:

- "The Cheremiss live in two big groups to the northeast and to the northwest of the Volga bend" (1943)
- "the Mordva Autonomous Republic (capital Saransk) within the Volga bend" (1951) (tämä viittaa ehkä ennemmin "yhteenlaskettuun" mutkaan)
- "Most Cheremis live between the Volga and Vyatka Rivers to the northeast and northwest of the Volga bend" (1956)
- "Mordvin is spoken by a population of approximately 1,500,000, in numerous enclaves south of the Volga bend" (1962) (tämäkin viittaa ehkä lähinnä "yhteenlaskettuun" mutkaan)
- "north-east of the Volga bend, along the middle stretches of the lower Vyatka and Kama" (1975)
- "Volga Bend at the confluence of the Volga and Kama rivers" (2016)

Samaran mutkaan viittaavat nämä lainaukset:

- "the new prolific oilfields of Kuibyshev province, which are within the Volga bend and east of it" (1957)
- "in the region of the Volga bend near Samara" (1963)
- "the Volga bend at Kuybyshev" (1978)
- "at the Volga's bend in today's Kuibyshev area" (1999)

Volgogradin mutkaan viittaavat nämä lainaukset:

- "Stalingrad lies spread along the right banks of the Volga bend" (1942)
- "the Volga bend which is the site of Stalingrad" (1943)
- "This high ridge of land, which was strongly defended by the Russians, dominated the Volga bend and was the southern keystone of the defence of Stalingrad" (1965)
- "by the Volga bend at Volgograd" (1983)

Mikä on sen sanonnan alkuperä, että kantauralin alkukoti on Volgan mutkassa? Olivatko sen keksijät kuulleet puhuttavan Volgan mutkasta, joka tarkoitti alunperin joko Volgogradin tai Samaran mutkaa, mutta siirsivät sen virheellisesti pohjoisemmaksi Kaman yhtymäkohtaan? Vai tarkoittiko alkukotiteoriassa Volgan mutka alunperin Samaran mutkaa, mutta se on myöhemmin tulkittu Kaman yhtymäkohdan mutkaksi? Voiko jokaista kolmea mutkaa kutsua yhtälailla Volgan mutkaksi? Mitä niistä kutsuttiin ensimmäisenä Volgan mutkaksi? Onko jokin muukin joki kuuluisa mutkastaan, joka voi oikeasti tarkoittaa montaa eri mutkaa?

Ehkä teen tästä liian mutkikasta (heh), ja olen varmaankin jo vastannut omaan kysymykseeni yllä olevien lainausten perusteella niin, että fennougristisessa yhteydessä "Volgan mutkalla" tarkoitetaan yleensä joko Volgan ja Kaman yhtymäkohtaa, tai laajemmassa mielessä sen ja Kazanin välillä olevaa suurempaa mutkaa.

[Edit: poistettu OT.]
Viimeksi muokannut Lri päivämäärä 21 Joulu 2019 16:35, muokattu yhteensä 2 kertaa
Lri
Mettänpeikko
Mettänpeikko
 
Viestit: 323
Liittynyt: 09 Maalis 2019 15:01

Re: Mitä mutkaa tarkoittaa Volgan mutka?

ViestiKirjoittaja Jaska » 10 Maalis 2019 17:01

Erittäin laaja pohjustus, kiitos Lri!

Uralistiikassa "Volgan mutka" on tietääkseni aina ollut se Volgan ja Kaman yhtymätienoon "kaksoismutka". Sitä en tiedä, onko nimitys lainattu jostain toisesta mutkasta tai toisen alan käytöstä.

Uralin itäpuolella eli Siperiassa kielisukulaisemme asuvat havumetsävyöhykkeellä eli käytännössä kyseisen Volgan mutkan pohjoispuolella, siksi oletetaan myös Ural-vuoristo ylitetyn (suuntaan jos toiseenkin) jossain sen pohjoispuoliskolla.

Aron ja metsän raja on hieman siirtyillyt ilmasto-olojen mukaan, ja jossain vaiheessa Länsi-Siperian ugrilaiset asuivat siksi myös nykyistä etelämpänä. Arkeologien mukaan metsärajan vetäytyessä taas pohjoiseen siitä porukasta, joka jäi paikalleen ja sopeutui arolle, kehittyivät unkarilaiset. He joutuivat näin osallisiksi aron liukuhihnan kansainvaelluksista: siellä kun oli huomattavan vaikea pysyä paikoillaan muiden kansojen paineessa ja huomattavan helppo siirtää koko omaisuus eli karja, jurtta ja vankkurit parempaan paikkaan.

Tietääkseni kielitiede tai arkeologia eivät anna tukea oletukselle, että uralilaiset yleensä olisivat puikkelehtineet aron kautta; siellä oli ihan erilaisia kulttuureja ja kieliä jo hyvin varhain, ja kulttuurirajat metsän suuntaan olivat hyvin jyrkkiä vuosituhansien ajan.

Lri kirjoitti:Olisiko kantauralikin voinut saapua Tatarstanin seudulle jopa etelästä tai lännestä, kuten myöhemmin bulgaarit ja mongolit? En siis sano että se olisi, mutta eikö esiurali olisi voinut kantaturkin ja mongolien tavoin levitä ties minne, vaikka ne muut parauralilaiset haarat olisivat myöhemmin hävinneet?

Esiurali olisi kyllä voinut levitä vaikka minne, ja sen jäljet olisivat sitten huuhtoutuneet, kuten arolla aina uudet kielet ovat syrjäyttäneet vanhemmat. Mutta jos kielellisiä todisteita tai etäsukulaisia kielikuntia ei löydy, niin asia jää spekulaation tasolle.
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10956
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02


Paluu Sekalainen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa