Yli-Iistä 5500 vuotta vanha meripihkakoru

Arkeologia tutkii menneisyyttä fyysisten muinaisjäännösten kautta.

Yli-Iistä 5500 vuotta vanha meripihkakoru

ViestiKirjoittaja Pesservisser » 18 Heinä 2012 11:53

Löydön katsotaan todistavan kauppayhteyksistä Baltiaan. Iijoen lisäksi meripihkaa on löydetty mm. Liedosta ja Eurasta.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... hjanmaalla
Pesservisser
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 439
Liittynyt: 20 Helmi 2011 15:16

ViestiKirjoittaja Ridge » 18 Heinä 2012 16:18

Joo, vaikka eipä tuossa oikeastaan mitään uutta ole  mutta mukava että arkeologiset löydöt ovat joskus uutisissa silti. Onhan niitä meripihkoja löytynyt, tuossa uutisessa sitä arvioidaan Latviasta peräisin olevaksi, mutta niitä on pidetty itäpreussilaisina myös. Myös piitä tarvittiin Suomessa, ja sitä tuotiin Luoteis-Venäjältä.

Suomen alueen asukkailla oli todennäköisesti antaa vaihdossa takaisin turkiksia, hylkeenrasvaa tai ehkäpä esimerkiksi hyviä koiriakin.

Kauppasuhteita Uralillekin asti kivikaudella voidaan perustella sembramännystä tehdyillä esineillä. Ko. puulaji kasvaa luontainsena vasta Kama-joella.
Ridge
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 56
Liittynyt: 01 Maalis 2012 03:30

ViestiKirjoittaja JakomäenNeruda » 19 Heinä 2012 21:32

Tämä menee nyt vähän OT:ksi, mutta entä skandinaavinen pii ja meripihka? Olen nähnyt mainintoja, että kumpaakin saattoi tulla myös Tanskan seuduilta, mutta en ole onnistunut löytämään enempää tietoa asiasta. Miten ylipäätään on päätelty, mistä ainekset ovat kotoisin? Koostumuksesta ilmeisestikin, sehän on ainoa varma tapa?
JakomäenNeruda
 

ViestiKirjoittaja Ridge » 22 Heinä 2012 21:50

JakomäenNeruda kirjoitti:Tämä menee nyt vähän OT:ksi, mutta entä skandinaavinen pii ja meripihka? Olen nähnyt mainintoja, että kumpaakin saattoi tulla myös Tanskan seuduilta, mutta en ole onnistunut löytämään enempää tietoa asiasta. Miten ylipäätään on päätelty, mistä ainekset ovat kotoisin? Koostumuksesta ilmeisestikin, sehän on ainoa varma tapa?


Niin kai, varmaan sen aineksen voi jäljittää tai sitten vastaavasti samasta paikasta on löytynyt muita esineitä jotka selventävät. Kyllähän kaupan solmukohdat ja reitit on aika hyvin pystytty päättelemään. En itse ainakaan kuitenkaan osaa vastata tuohon varmasti.

Joskushan tilanne voi olla niinkin tarkka, että tiettyä kivityyppiä löytyy ainoastaan yhdestä paikasta. Tällaista on Äänisen rannalta louhittu vihreä liuskekivi. Sitä on löydetty runsaasti Skandinaviastakin asti, mutta ainoastaan samanlaisina valmiina esineinä. Äänisen kaivajat siis huolehtivat, että kiveä pääsi ainoastaan jalostettuna kaupalle. Kiveä on löytynyt siinä määrin, että Äänisellä on täytynyt olla jonkinlainen "kaivosyhteisö" tuohon aikaan.
Ridge
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 56
Liittynyt: 01 Maalis 2012 03:30


Paluu Arkeologia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa