Koronavirus / Covid-19

Terveysaiheinen keskustelu

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 07 Joulu 2020 11:43

Yhdysvaltalaisen Temple-yliopiston tutkijat kertoivat marraskuussa onnistuneensa viruksen kantaäidin jäljityksessä. Ryhmä sekvensoi lähes 30 000 genomia 97:stä eri maasta ja ryhtyi seuraamaan taaksepäin perimässä tapahtuneita muutoksia. Näin selvisi, milloin ja missä ensimmäiset mutaatiot tapahtuivat, kertoo tutkimusryhmän johtaja Sudhir Kumar yliopiston verkkosivuilla.

Lopputulos oli merkillinen.
– Tämän kantagenomin sekvenssi eroaa siitä, mitä kutsutaan referenssisekvenssiksi – siis siitä sekvenssistä, joka ensimmäiseksi selvitettiin Kiinassa ja tallennettiin Gisaidin sars-cov-2-tietokantaan, Kumar kertoo.

Kumarin työryhmän rekonstruoimasta kantagenomista oli liikkeellä Kiinassa jopa kuusi eri muunnosta samaan aikaan, kun tauti vasta havaittiin ja viruksen ensimmäinen genomi julkaistiin. Tutkimuksen mukaan se merkitsee sitä, että virus oli tartuttanut ihmisiä Kiinassa jo useita viikkoja ennen joulukuussa 2019 rekisteröityjä ensimmäisiä tapauksia.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007666061.html
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Kinaporin kalifi » 09 Joulu 2020 10:40

Jää nähtäväksi, mikä on rokotteiden rooli suhteessa koronaan, esim. äskettäin The Lancet:

"For one, the duration of protection is unknown and will have a huge bearing on the practicalities and logistics of immunisation (will boosters be needed? How often?).

...Whether the vaccines prevent transmission of SARS-CoV-2 or mainly just protect against illness is largely unknown too. If the latter, achieving herd immunity through immunisation becomes a difficult prospect."

Jos sairastuminen ei tuo immuniteettia, kuten on havaittu, tuoko rokote? Estääkö rokote sekä sairastamisen että levittämisen? Jos rokote ei estä levittämistä, saatavilla olevien rokotteiden määrä luo tietysti uuden ongelman, jos/kun rokotetut alkavat liikkua oman suojansa tuomalla varmuudella, levittäen itse samalla tautia:

Pfizer and Moderna together project that there will be enough vaccine for 35 million individuals in 2020, and perhaps up to 1 billion in 2021. As a result, many millions of people at high risk of disease will not be immunised any time soon, necessitating the continued use of non-pharmaceutical interventions.

https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 40-6736(20)32472-7/fulltext

Ensi kesän turistikausi Välimerellä on ilmeisesti tältä pohjalta pilalla. Onpa aikanaan mielenkiintoista nähdä, ratkaistaanko Italian velkaantumisen luoma ongelma, tässä hieman tuonnempana, massiivisen keskuspankkirahoituksen vai euroalueen hajoamisen pohjalta. Ettei vain kuitenkin olisi vähän liiankin mielenkiintoista.
Avatar
Kinaporin kalifi
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6925
Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 09 Joulu 2020 12:25

Tukholmassa sijaitseva Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) pitää kirjaa koronauhrien aikajanasta. Sen perusteella voidaan päätellä, että EU:n alueella pandemian toinen aalto on jo huomattavasti pahempi kuin kevään kaoottinen alkutaival.

ECDC:n tilastojen mukaan koronavirus oli osallisena 136 176 kuolemaan EU-maissa maaliskuun alusta heinäkuun loppuun. Elokuusta joulukuun alkupäiviin asti lukema on kivunnut jo 152 216:een.

Suomesta katsoen ECDC:n tilastot näyttävät lohdullisilta. Koronaviruksen ensimmäinen aalto tuotti kaikkiaan 329 COVID-19-kuolemaa, kun taas kesän jälkeen tilanne on ollut paljon paremmin kontrollissa (86 kuollutta 6. joulukuuta mennessä).

Sama tarina toistuu kaikissa Pohjoismaissa. Jopa tiukasti omaa linjaansa vetävä Ruotsi on pystynyt suojaamaan riskiryhmiään nyt huomattavasti kevättä paremmin. Länsinaapurin koronakuolemat ovat toisessa aallossa jääneet noin neljäsosaan keväästä (5 766 ensimmäisessä aallossa ja 1 301 toisessa).

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/ ... b0635b6bec

Toinen aalto on kuitenkin vasta alussa. Tauti kytee ja leviää salakavalasti, koska oireettomia levittäjiä on niin paljon ja menee niin pitkä aika ennen kuin taudin vakavin vaihe iskee päälle. Aivan satavarmasti Ruotsin kuolinluvut ylittävät talvikuukausien aikana kevään kuolinluvut, terveisin nimimerkki "Ennenkin oikein ennustanut = eri mieltä Tegnellin kanssa."


Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä ehdottaa etäopetusta myös yläkoululaisille, kirjoittaa Hufvudsstadsbladet. Toistaiseksi etäopetusta sovelletaan vain toisen asteen opiskelijoille eli lukioille, ammattikouluille, ammattikorkeakouluille ja yliopistoille.

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/ ... 45b45f8bd2

Jos haluttaisiin tukahduttaa taudin leviäminen nopeasti ja mahdollisimman pienin henkilö- ja talousuhrein, silloin ei voida antaa koululaisten jatkaa taudin levittämistä. Teho jää paljon huonommaksi, jos vain osa väestöstä eristetään ja osa mellastaa edelleen kuin pellossa.

Uusi-Seelanti ja vastaavat tapaukset osoittavat, että kaikkein paras tapa ihmishenkien ja talouden pelastamiseksi on mahdollisimman kattava sulkeutuminen ja eristäytyminen - mitä kattavampi, sitä lyhyempi sulkeminen vaaditaan ja sitä nopeammin päästään normaaliin elämään takaisin.
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Kinaporin kalifi » 09 Joulu 2020 17:40

"Viimeisimmän tiedon mukaan eurooppalaisilla pankeilla on järjestämättömiä saamisia noin 500 miljardin euron edestä. Järjestämättömät saamiset ovat pankkien suurin kaatumisriski.

Tilanne on hyvin erilainen eri puolilla Eurooppaa. Esimerkiksi Kreikassa jopa kolmasosa luotoista on järjestämättömiä saamisia, kun Suomessa niiden osuus on 1,5 prosenttia."

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/paat ... 9eab2d5018

Esim. Italiassa, jonka massiivista matkailusektoria korona piinaa, pankkien taseissa on paljon sekä hoitamattomia luottoja ties kenelle että pankkisäätelyn puitteissa nyt riskittömäksi tulkittuja velkaisen Italian valtion joukkolainoja.
Avatar
Kinaporin kalifi
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6925
Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 10 Joulu 2020 02:25

Kohta Ruotsin kuolleisuusluvut taas räjähtävät, kun tehohoitopaikat täyttyvät. Surullista lyhytnäköisyyttä taas Tegnelliltä. Miehen kädet ovat viattomien veressä.

Tukholman läänissä 99 prosenttia kaikista tehohoitopaikoista oli täynnä tiistaina. Asiasta kertoo Dagens Nyheter. Kyseessä oli ensimmäinen kerta koronapandemian aikana, kun näin tapahtuu.

Toiminnanjohtaja Karolinskan yliopistollisessa sairaalassa Björn Persson sanoo, että tilanne on ”erittäin vakava”.
– Näin korkean täyttöasteen kohdalla on olemassa riski, että kynnys tehohoitopaikan saamiseksi kasvaa ja ne potilaat, jotka muuten pääsisivät tehohoitoon, eivät saa paikkaa.

Vielä lokakuun lopussa Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoi, että Ruotsissa ei ollut meneillään koronan toista aaltoa, vaikka tartunnat olivat lähteneet nousuun. Tukholmassa koronan toinen aalto on nyt iskenyt pahemmin kuin oli odotettu.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c9d ... 7bfbdf835c


Viime torstaina Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell arvioi SVT:n Aktuellt-ohjelmassa Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden toisistaan eroavia koronatilanteita. Tegnell sanoi tuolloin, että eurooppalaisesta näkökulmasta Suomi ja Norja ovat ”epätavallisia maita”.

Norjan kansanterveyslaitoksen erikoisjohtaja Frode Forland antaa nyt Expressenin haastattelussa oman selityksensä tilanteelle.
– Uskon, että erot tartuntojen levinneisyydessä johtuvat suurimmaksi osaksi siksi, että koronan ensimmäisessä vaiheessa Ruotsissa ei tehty kovia toimia. Tilanne otettiin aika kevyesti ensimmäisinä viikkoina. Senkin jälkeen on ollut järjestelmällisesti pehmeämpi ote.

Forlandin mukaan tämä johti Ruotsissa Norjaa laajempaan tartuntojen levinneisyyteen koko yhteiskunnassa. Sen jälkeen tartunnat pysyivät kesän ajan piilossa ja nyt toisen aallon aikana kaikilla Ruotsin alueilla on keskimäärin enemmän tartuntoja kuin Norjassa.
– Ruotsi on myös pitänyt rajat auki koko pandemian ajan, ja todennäköisesti saanut enemmän tartuntoja ulkomailta.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/4e4 ... 9d2ef48a9f


Asiantuntijat Venäjällä ja Ukrainassa epäilevät, että jokin COVID-19-taudissa tai sen hoitoon käytetyssä lääkityksessä on saanut ihmiset hyppäämään kuolemaan korkeista rakennuksista, myös sairaaloissa. Itsemurhan tehneillä ei ole ollut aiemmin merkkejä itsetuhoisista ajatuksista.

Myös muunlaiset koronapotilaiden itsemurhat ja -yritykset ovat lisääntyneet lääkäreiden mukaan.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a21 ... c1b1a8b77b
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Tuohikirje » 12 Joulu 2020 10:45

Eikö Tegnell ole jo "siirretty syrjään" vai diskuteeraanko asiasta vielä? Ruotsissa nyt muutenkin tehdään joukkoitsemurhaa,
koronan avulla saatu aikaan vaan nopeutettu versio. Vanhuksia ja huono-osaisia, jotka ovat yhteiskuntaa rakentaneet ja
maksaneet veroja käy sääliksi, että hyvinvointiyhteiskunta Ruotsi on tässä tilassa ja tämä on kiitos. Sentään morfiinilla lopun
nopeutukset on (kuulemma) saatu hieman kuriin.
Tuohikirje
Kielevä karjalainen
Kielevä karjalainen
 
Viestit: 833
Liittynyt: 08 Tammi 2012 22:13

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja jussipussi » 12 Joulu 2020 10:53

Jaska kirjoitti:
Asiantuntijat Venäjällä ja Ukrainassa epäilevät, että jokin COVID-19-taudissa tai sen hoitoon käytetyssä lääkityksessä on saanut ihmiset hyppäämään kuolemaan korkeista rakennuksista, myös sairaaloissa. Itsemurhan tehneillä ei ole ollut aiemmin merkkejä itsetuhoisista ajatuksista.

Myös muunlaiset koronapotilaiden itsemurhat ja -yritykset ovat lisääntyneet lääkäreiden mukaan.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a21 ... c1b1a8b77b


Toivottavasti kyseessä ei ole Sputnikin sivuvaikutus...
jussipussi
Mettänpeikko
Mettänpeikko
 
Viestit: 3104
Liittynyt: 22 Huhti 2012 00:25
Paikkakunta: Lappi

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 12 Joulu 2020 12:18

Tuohikirje kirjoitti:Eikö Tegnell ole jo "siirretty syrjään" vai diskuteeraanko asiasta vielä?

Pääministeri Löfven on ainakin välillä esiintynyt itse. Mutta jos hän ei aio ryhtyä sulkemaan yhteiskuntaa yhtään tehokkaammin, hänen kannattaisi vain pitää Tegnell keulakuvana eli syntipukkina. Jos hallitus nyt olevinaan ottaa ohjat käsiinsä, niin tulevan talven suuri kuolleiden määrä johtaa siinä tapauksessa hallituksen kannatuksen laskuun.
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 13 Joulu 2020 10:15

Ruotsalaisten optimismi on todella surkea pohja päätöksenteolle. Kunpa he tajuaisivat joskus realismin arvon. Ehkä kolmannen tai neljännen aallon jälkeen?

Ruotsalainen Svenska Dagbladet uutisoi, että Suomi voisi mahdollisesti vapauttaa tehohoitopaikkojaan myös ruotsalaisille potilaille. Asia on noussut Ruotsissa nyt tapetille, kun maan tehohoitokapasiteetti on koronapandemian takia vaarassa ylittyä.

Lehden juttu perustuu Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan haastatteluun. Varhilan mukaan Dagbladetin käyttämä sanavalinta on kuitenkin täysin väärä.

– Missään kohtaa en ole sanonut, että Suomi vapauttaisi tilaa ruotsalaisille potilaille. Jos virallinen pyyntö tulee niin Suomi vakavasti asiaa harkitsee, ja sitten siihen asianmukaisesti vastaa, sanoo Varhila Iltalehdelle.

Varhilan mukaan hän on sanonut, että Suomi on valmis tarjoamaan apua, mikäli sellaiseen on mahdollisuus. Lähtökohtana on, että omat potilaat pitää pystyä myös hoitamaan.

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/ ... 747e351811


Iltalehti haastatteli erikseen kahta Husin Meilahden teho- ja tehovalvonta-osaston hoitajaa, molempien mukaan osasto on murtumispisteessä. He pitävät koronavirustautia suurempana riskinä teho-osaston potilasturvallisuutta, joka on nyt heidän mielestä vaarantunut. Hoitajat ovat uupuneita ja työmotivaatio on vähentynyt.

Kesällä hoitajat eivät saaneet pitää joko ollenkaan vuosilomiaan tai niitä pidettiin parin viikon pätkissä, koska pelättiin ”helvetin irtoavan uudestaan” minä hetkenä hyvänsä. Ensimmäinen hoitaja kertoo ehtineensä pitää vuosilomiaan vain muutaman viikon. Molemmat hoitajat kertovat, että kokeneita teho-osaston hoitajia on lähtenyt ovet paukkuen.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6d83 ... 8ecd10e8b1
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 15 Joulu 2020 14:22

Vantaan Kilterin koulussa on todettu viimeisen kuukauden aikana yli 50 koronatartuntaa, tiedottaa Vantaan kaupunki. Kilterin koulu on yläkoulu Vantaan Myyrmäessä, jossa siirryttiin etäopetukseen useiden COVID-19 -tapausten vuoksi 7.12.2020.

Seulonnassa testattiin yhteensä 424 oppilasta ja 76 henkilökuntaan kuuluvaa. Koulussa on nyt todettu viimeisen kuukauden aikana yhteensä 51 COVID-19 -tapausta, joista 4 on todettu henkilökuntaan kuuluvilla.

Kaupungin tiedotteen mukaan tartuntoja todettiin kaikilla luokka-asteilla ja lähes kaikilla luokilla. Valtaosalla tartunnan saaneista ei ole muuta tartunnanlähdettä tiedossa kuin koulu. Näin ollen koulussa epäillään kaupungin mukaan tapahtuneen useita jatkotartuntoja.

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/ ... b2b6ab84e6

Ehkä joku vielä yllättyi siitä, että kouluissakin tauti leviää...

Britannian terveysministeri Matt Hancock kertoi maanantaina parlamentissa, että maassa on löydetty uusi koronaviruksen variantti. Tätä viruksen uutta muotoa on BBC:n mukaan tavattu ainakin 60 terveydenhoitoalueella eri puolilla saarivaltiota.

Huolta herättää mutantin mahdollinen poikkeuksellisen nopea leviäminen. Juuri tällä mutaatiolla voi olla vaikutusta esimerkiksi siihen, kuinka ärhäkästi virus pystyy tarttumaan ihmisestä toiseen. Yhtä hyvin voi kuitenkin olla niin, että tällä mutaatiolta ei ole mitään merkitystä taudin leviämiseen tai taudin vakavuuteen.

Tähän asti mikään havaituista SARS-CoV-2-viruksen muutoksista ei ole ollut sellainen, että sillä olisi ollut dramaattista merkitystä pandemian kannalta suuntaan tai toiseen. Tähän mennessä on näyttänyt siltä, että SARS-COv-2-virus ei ole muuntunut samaan malliin kuin esimerkiksi kausi-influessavirukset tapaavat tehdä.

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset ... 05d7fb2b5e
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 17 Joulu 2020 12:12

Ja taas mennään, heja Sverige!
Historia tulee tuntemaan "Ruotsin linjan" tappavana piittaamattomuutena.

Kuva
http://www.elisanet.fi/alkupera/Koronakuolleet6.png
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 19 Joulu 2020 03:21

Tuore tieto isosta tutkimusmateriaalista on myös se, että koronavirusinfektio näyttäisi laukaisevan myös psyykkisiä häiriöitä taudun sairastamisen jälkeen, ylilääkäri Asko Järvinen sanoo.

– Isosta tietopankista oli katsottu potilaiden sairaskertomuksia ja havaitiin, että influenssaan verrattuna uuden psykiatrisen diagnoosin riski oli kaksinkertainen koronavirusinfektion sairastaneilla henkilöillä.

Järvinen lisää, että on huomattava, että myös muut hengitystieinfektiot on liitetty mahdolliseen psykiatrisen taudin laukeamiseen. Myös influenssan jälkeen voi näin käydä.

Myös psykiatrisista sairauksista kärsivät tuntuvat sairastavan helpommin koronavirusinfektion. Heillä on tutkimuksen mukaan noin puolitoistakertainen riski saada koronavirusinfektio verrattuna väestöön, jolla ei ollut psykiatrista diagnoosia.

https://yle.fi/uutiset/3-11703839
(Kirjoitusvirheet YLEn toimituksen)
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 20 Joulu 2020 18:05

Tietämättömyys ja harhaluulo vallitsee Ruotsissa:

Entä sitten se, että esimerkiksi työpaikkasivuilla tai deittiprofiilissa ihmiset mainostavat, että heillä on vasta-aineet?
– Se kuulostaa kamalalta. Vaikka ihmisellä olisi vasta-aineet, voi silti saada tartunnan ja levittää sitä eteenpäin.

Björkman arvelee, että Ruotsin laajoilla vasta-ainetestauksilla on negatiivisia vaikutuksia.
– On varmasti monia, jotka sanovat, että he voivat elää ihan tavallisesti ja käydä vaikka baareissa, kunhan on vasta-aineet. Mutta se on väärin.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/3e7 ... 43f3e22eb0


Lauantaina tulleen tiedon mukaan Britanniassa ensimmäisen kerran havaittu koronaviruksen variantti leviää jopa 70 prosenttia ärhäkämmin kuin edeltäjänsä. Mutaatiota löydettiin myös Alankomaista, joka ilmoitti lauantaina peruvansa kaikki Britanniasta tulevat lennot tästä päivästä lähtien aina tammikuun alkuun saakka.

Nyt myös Italia sekä Belgia seuraavat Alankomaiden mallia. Belgian pääministeri Alexander De Croo ilmoitti sunnuntaina, että Britanniasta saapuvia lentoja sekä Eurostar-junia ei enää oteta vastaan sunnuntain ja maanantain välisestä keskiyöstä lähtien. Hänen mukaansa kielto on voimassa ainakin seuraavan 24 tunnin ajan. Asiasta kertoo The Telegraph.

Myös Italian ulkoministeri Luigi Di Maio ilmoitti Italian hallituksen päättäneen ryhtyä suojelutoimiin uutta virusta vastaan. Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, koska lentokielto alkaa ja koska se päättyy.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/987 ... ff273de5dc
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 25 Joulu 2020 16:32

Saksalaisprofessori ehdottaa, että koronavirusrokotteesta kieltäytyvien tulisi kieltäytyä myös tehohoidosta siinä tapauksessa, että he sairastuvat vakavaan COVID-19-tautiin. Asiasta uutisoi Bild-lehti.

Perinnöllisyyslääkäri ja Saksan liittovaltion eettisen neuvoston jäsen Wolfram Henn kertoo esityksestään avoimessa kirjeessä. Kirjeen viesti on, ettei koronalta suojautumisessa saisi nirsoilla, vaan rokotetta vastustavien tulisi luopua myös tehohoitopaikasta ja hengityskoneesta.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/747 ... 2-b78893b1
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 28 Joulu 2020 13:00

"Brittiläinen" nopeasti leviävä koronamuunnos löysi tietysti Suomeenkin: Kouvolassa on ensimmäinen tunnistettu näyte.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007707262.html


– Englannissa taudin esiintyvyys lisääntyi huomattavasti niillä alueilla, joilla tätä kantaa oli, ja muutamassa viikossa suurin osa Lontoossa tavatuista kannoista oli tätä uutta varianttia, sanoi zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti tiistaina sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotustilaisuudessa.

HAVAINTO laittoi geenitutkijoiden hälytyskellot soimaan. Aivelon mukaan tutkijat lähtivät heti selvittämään, pakeneeko uusi alatyyppi ihmisen immuunipuolustusta mutaation vuoksi. Jos näin on, voi saada uuden koronavirustartunnan rokotuksen tai luonnollisen infektion sairastamisen jälkeen.

– Onko se sellainen muutos, jonka takia muutamat ihmisen vasta-aineet eivät tunnistaisi virusta? Aivelo kysyy.

https://www.is.fi/tiede/art-2000007700511.html


Koronaan on virallisesti kuollut Suomessa alle 500 ihmistä, mutta "liikakuolleita" verrattuna aiempiin vuosiin on yli 1000. Kuinka suuri osa näistä on koronaliitännäisiä?
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007706739.html
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 31 Joulu 2020 19:55

Ruotsissa toinen aalto on nyt saavuttanut kuolleiden määrässä puolet ensimmäisestä aallosta: noin 3000 uutta kuollutta syystalven aikana, lähes 9000 vainajaa yhteensä. Nykytahdilla seuraavien kuuden viikon aikana ehtisi kuolla arviolta vielä 3000 ruotsalaista, ennen kuin kaksiosaisten rokotusten yleisyys alkaisi merkittävästi hillitä epidemiaa. Suomessa on vasta saavutettu 500 kuolleen raja.

Kuva
http://www.elisanet.fi/alkupera/Koronakuolleet6.png
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Kinaporin kalifi » 31 Joulu 2020 23:05

Gott nytt år åt alla, i alla fall! Ja sama suomeksi.
Avatar
Kinaporin kalifi
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6925
Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 04 Tammi 2021 20:31

Etanavauhdilla suomalaiset rokotetaan 11,5 vuodessa – hallitus ja STM epäonnistuivat rokotusten aloittamisessa.
Pitkin marraskuuta hallituslähteistä alkoi kantautua tietoja, että koronarokotusten aloittaminen tulisi enemmän tai vähemmän epäonnistumaan.

IL:n tietojen mukaan hallituksessa ja eri ministeriöiden virkamiehistössä herätti ihmetystä se, miksi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan ei tarvittu joustavaa rokotesuunnitelmaa, lisäkapasiteettia rokottamiseen perustamalla rokotusasemia, työterveyshuollon osallistumista suomalaisten rokottamiseen ja operaation suunnitteluun, laajaa etukäteistä viestintää kansalaisille eikä koordinaatiota muiden viranomaisten kanssa.

– Koronavirusrokotusten toteuttamisen suunnittelu on vielä varsin alkuvaiheessa kunnissa, kertoi varautumisen ja turvallisuuden asiantuntija Ari Korhonen Kuntaliitosta.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c ... 61e67c4ddd


Suomessa on tähän mennessä todettu yhteensä 17 muuntunutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Näistä 14 uusinta on todettu uusissa laboratoriotutkimuksissa ja kolme on raportoitu jo aiemmin 28. joulukuuta.

Kaikki uudet tapaukset on todettu Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

THL:n mukaan tapaukset liittyvät pääosin Iso-Britanniassa tai muualla ulkomailla tapahtuneeseen matkustukseen aikavälillä 7.–20. joulukuuta. Kaikilla sairastuneilla on todettu Britanniassa viime aikoina levinnyt uusi virusmuunnos. Tartunnoista viisi on todettu sairastuneiden perheenjäsenillä, jotka ovat olleet karanteenissa.

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/ ... 91a38b4e80
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 09 Tammi 2021 12:50

Esimerkiksi London Imperial Collegen tutkijat havaitsivat lokakuussa julkistetussa tutkimuksessaan, että osalla vakavasti koronaan sairastuneista taudin aiheuttama kognitiivinen heikentymä vastasi aivojen vanhenemista kymmenellä vuodella.

– Potilailla nähdään paljon pieniä verenvuotoja, jotka saattavat johtaa tajunnan häiriöihin ja jopa kuolemaan. Tehohoidossa olleilla potilailla voi olla kaikenlaisia kognitiivisia ongelmia.

Joillakin potilailla on esiintynyt myös suurempia verisuoniongelmia, kuten aivoverenvuotoja ja aivoinfarkteja.

Yhdysvaltalainen terveyteen ja lääketieteeseen erikoistunut verkkosivusto STAT kertoi elokuussa tutkimustuloksista, joiden mukaan neurologisia tai psykologisia oireita esiintyi jopa kolmasosalla koronapotilaista. Sivuston mukaan jotkut potilaat ovat raportoineet kärsivänsä normaalia elämää vaikeuttavasta ”covid-sumusta”.

Potilailla on ollut vaikeuksia muodostaa sanoja tai he ovat kokeneet masennuksen, ahdistuksen tai traumaperäisen stressihäiriön kaltaisia oireita.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007729147.html
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Re: Koronavirus / Covid-19

ViestiKirjoittaja Jaska » 11 Tammi 2021 14:24

Uusi tarttuvampi virusmuunnos ehtii kevättalvella yleistyä Suomessakin - tänään juuri ilmoitettiin sen esiintymämäärän noin tuplaantuneen. Etenkin, kun tällä vauhdilla koko kansan rokottamiseen menee vuosikymmeniä ja kun vaaditaan toinen rokoteannos ennen kunnollisen suojan syntymistä.

B117-virusmuunnoksen tartuttavuusluvun arvioitiin tämän vuoksi olevan korkeamman (lisäys tasoa 0,4-0,7) kuin aiemman viruskannan tartuttavuusluvun. Yli luvun 1,0 oleva tartuttavuusluku taas merkitsee epidemian kiihtymistä. Iso-Britannian tartuntatilanteen paheneminen aiheutti nopeasti huolta myös muissa Euroopan maissa, jotka muutama päivä ennen joulua alkoivat yksi toisensa jälkeen rajoittaa liikennettä Iso-Britanniasta. Suomikin päätti 21.12.2020 keskeyttää lentoliikenteen Iso-Britanniaan.

Liikenteen keskeyttämisestä huolimatta B117-virusmuunnosta on havaittu useissa Euroopan maissa. Tanskassa virusmuunnoksen esiintymistä on seurattu aktiivisesti ja siellä virusmuunnoksen esiintyvyys on suurin piirtein kaksinkertaistunut viikoittain ensihavainnosta lähtien. Maan terveysviranomaiset arvioivatkin tammikuun alussa, että B117-virusmuutos tulee jo helmikuun 2021 lopussa olemaan vallitseva virustyyppi Tanskassa (Spredning af den engelske virusvariant – cluster B.1.1.7 (ssi.dk). B117-virusmuunnosta löydettiin heti joulun jälkeen myös Suomeen saapuvilta matkailijoilta. Tähän mennessä B117 – virusmuunnoksen aiheuttamia tartuntoja on Suomesta virallisesti raportoitu vajaa kaksikymmentä. Infektiolääkärit arvioivat kuitenkin, että tapausten todellinen määrä on jo joitain satoja tapauksia. Virusmuunnosta on Suomessa tammikuussa 2021 havaittu myös muilla henkilöillä kuin matkailijoilla. Oman arvioni mukaan olemme B117-virusmuunnoksen tartuntatilanteessa ehkä noin kuukauden jäljessä Tanskan tilanteesta.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lassel ... 1597734334
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10977
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

EdellinenSeuraava

Paluu Terveys

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa