Lintuinfluenssasta uusi pandemia?

Terveysaiheinen keskustelu

Lintuinfluenssasta uusi pandemia?

ViestiKirjoittaja Jaska » 06 Elo 2023 23:20

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009766502.html
"Lintuinfluenssaviruksen leviäminen suomalaisilla turkistarhoilla nisäkkäältä toiselle tarkoittaa sitä, että yksi suuri uhkakuva on toteutunut, arvioi evoluutiobiologi, tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta.

THL:N ja Ruokaviraston Eurosurveillance-lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, että yhdellä tilalla kuoli 400 eläintä päivässä lintuinfluenssaan.

LINTUINFLUENSSA voi alkaa tarttua ihmiseltä toiselle kahdella tapaa: sen perimässä voi tapahtua hitaita muutoksia emäs kerrallaan. Kun influenssaa on tutkittu, siitä on tehty laboratorio-oloissa potentiaalisesti ihmiseltä toiselle leviävä tartuttamalla se fretistä toiseen, Aivelo kertoo.

– Kun virus on käynyt riittävän monen fretin läpi, se on muuntunut niin, että se leviää paremmin ihmiselle. Nisäkkäältä toiselle tapahtuva tartunta on vaarallinen, koska tiedetään, että influenssavirus muuntuu nopeasti ja sopeutuu yhä paremmin leviämiseen nisäkkäältä toiselle.

Toinen uhka on rekombinaatio: jos lintuinfluenssa ja ihmisen kausi-influenssa vaihtavat geneettistä materiaalia, vakavaa tautia aiheuttava uusi virus voi alkaa levitä yhtä helposti kuin kausi-influenssa."
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 11075
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

Paluu Terveys

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron