Vinland, kadonnut maa

Historiatiede tutkii menneisyyttä kirjoitettujen lähteiden kautta.

Vinland, kadonnut maa

ViestiKirjoittaja projektipäällikkö » 06 Helmi 2013 21:04

Tervehdys kaikille. Olen uusi käyttäjä tällä foorumilla ja minkäänlaista historianopinto taustaa en omaa muualta kuin peruskoulu ajalta. Mutta jostain syystä aina joskus on mietityttänyt kadonnut maa Vinland.

Eilen alkaessani tutkimaan mahdollista haplo Y-dna linjaani kehitin ikään kuin huomaamattani ainakin omasta mielestäni mielenkiintoisen teorian tästä kadonneesta maasta.

Alkusysäyksen pohdinnoilleni sain Timo Kohvakan kirjoitukselle "Suomalaisten hiljainen historia" ja siitä vyyhti alkoi purkautumaan jostain syystä lähes itsestään.

Tutkittuani tätä sivustoa http://www.eupedia.com/europe/european_ ... oups.shtml, huomasin suurimman osan suomalaisista kuuluvan N1c1 haploryhmään. Samoin näyttää olevan Virolla, Latvialla, Liettualla ja Venäjällä. Venäjän osalta kyseinen ryhmä keskittyy myöskin pääasiassa läntiseen osaan maata.

Suomalaisten on aina kerrottu olevan kotoisin kaukaa Volga-joen mutkasta, mutta tämän http://s55.radikal.ru/i148/1109/f1/7e5febe243b1.gif havainnollistavan kartan avulla huomasin että N1c1 haploryhmän kanta-alueena on mielestäni nykyinen Kaakkois-Suomi josta kyseinen haploryhmä on jakaantunut Venäjän suuntaan ja pieninä osina ympäri eurooppaa.

Myöskin tämä http://www.vagabondish.com/wp-content/u ... europe.jpg karttakuvio havainnollistaa vaaleahiuksisen väestön levinneisyyden ja nimenomaan kannattaa kiinnittää huomio yli 50 % ja yli 80 % osuuden omaavaan alueeseen joka kiertää idässä suhteellisen kauas nykyisen Venäjän alueelle ja siitä kaareutuu alas napaten mukaan Viron, Latvian ja Liettuan sekä Puolan rannikko kaistaleen.

Tässä vaiheessa huomasin, että kyseinen alue voisi mahdollisesti olla joskus muinoin ollut yksi isompi yhtenäinen valtakunta ja jostain muistini lokeroista pälkähti mieleeni kadonnut maa Vinland. http://fi.wikipedia.org/wiki/Vinland

Kyseisen maan on arveltu jostain syystä sijoittuneen Pohjois-Amerikkaan, mutta aloin pohtimaan voisiko se sittenkin olla jossain nykyisen Suomen alueella, koska nimi Vinland on sanana lähes identtinen Finland sanan kanssa. Vinland on saanut tarujen mukaan nimensä villeistä viinirypäleistä joita siellä on kasvanut, mutta toisen teorian mukaan nimitys olisi peräisin sanasta Vinnland joka tarkoittaa niittymaata, kuten linkki asian kertoo. Siitä juolahti mieleeni että Saksa käyttää Suomesta edelleen nimitystä Finnland, joka myöskin on lähes yhteneväinen Vinnlandin kanssa.

Nykyisin luovutetun Karjalan on sanottu olleen suomen vilja-aitta ja Vinnland eli niittymaa termi täsmäisi siihen myöskin erittäin hyvin. Tässä vaiheessa luovutetuista alueista tuli mieleeni Suomen ja Neuvostoliiton toisessa maailmansodassa käymä talvi- ja jatkosota. Kuten tiedämme Neuvostoliitto oli kaikilla tavoin mitattuna täysin ylivoimainen vihollinen, jonka suomalaiset kuitenkin saivat torjuttua ja vieläpä kahdesti. Tässä vaiheessa aloin miettimään mikä mahtaisi olla tälle asialle syynä ja mieleeni juolahti Viikingit. N1c1 haploryhmä voisi mielestäni hyvinkin olla tarunhohtoinen viikinkikansa, josta mahdollisesta syystä sotatoimet sujuivat kuten tiedämme ylivoimaista vihollista vastaan.

Myöskin sana Kvenland http://fi.wikipedia.org/wiki/Kvenland on erittäin helposti johdettavissa Vinland sanaan. Myöskin Kainuu on jonkinlainen johdannainen Kven sanasta ja Viena Vin sanasta ja voivat tarkoittaa maantieteellisesti samaa asiaa. Kainuu ja Viena ovat siis mielestäni johdettu kummatkin sanasta Kven, kumpikin hieman omalla tavallaan ja tästä on myös voinut tulla joissain lähteissä esiintyvä Vin.

Vielä kaiken tämän lisäksi Suomella on muinaishistoriassa tiedetty olevan kuninkaita ennen Ruotsin vallan aikaa, mutta sen aikainen maa ja sen nimitys jota kuninkaat ovat hallinneet on kadoksissa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_muinaiset_kuninkaat
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kun ... kan_mukaan

Tämä tieto myöskin kytkee kadonneen Vinland maan ja nykyisen Suomen mielestäni erittäin hyvin yhteen. Tietääkseni muilla lähialueilla eikä Vinlandin oletetussa olinpaikassa Pohjois-Amerikassa ole tällaista kuningas tietoa jäänyt historian kirjoihin.

Vinlandista on olemassa myöskin kartta http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... _HiRes.jpg , joka on ajoitettu 1400 luvulle mutta mielestäni se on sen aikainen käsitys koko tiedossa olevasta maailmasta ja ei kuvaa kadonnutta Vinland maata itsessään millään tavalla.

Myöskin historiankirjoitus tuntee Birger-Jaarlin http://fi.wikipedia.org/wiki/Birger-jaarli , tehneen laajan sotaretken 1200 luvun alkupuolella ja valloittaneen ainakin Varsinais-Suomen alueen Ruotsin hallintaan. Ajanjakso sopisi hyvin aikaan, jossa muinainen voimissaan ollut suomalainen kuningaskunta on kadonnut täysin historian lehdiltä.

Birger sanasta voi juontua myöskin sana Perkele jota viljellään varsin runsaasti vielä näinäkin päivinä ja se saattaa olla kirosana tästä Vinlandin valloittajasta? Sana Perkele tunnetaan eri muodoissaan myöskin nykyisen Viron, Latvian ja Liettuan alueella.

Tästä tarinasta näytti nyt tulevan ehkä hieman liian pitkä, mutta toivottavasti pysyitte kärryillä. Jotain ehkä unohtuikin pohdinnoistani, mutta lisäilen sitä mukaa kun asioita tulee mieleeni.
Avatar
projektipäällikkö
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 6
Liittynyt: 06 Helmi 2013 19:58

ViestiKirjoittaja projektipäällikkö » 06 Helmi 2013 22:09

Jollain teistä varmaan on tietoa onko jonain aikakautena käytetty F-kirjainta yleisesti V-kirjaimen asemasta?

Tässä nimittäin on (tosin suoli24) keljuilua suomalaisesta F-kirjaimen käytöstä ihan nykyaikana v-kirjaimen tilalla.

Tuli vaan mieleen, että voisiko ääntäminen olla syynä V- kirjaimen muuttumisesta F-kirjaimeksi kirjakieleenkin joskus satoja vuosia sitten?
Avatar
projektipäällikkö
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 6
Liittynyt: 06 Helmi 2013 19:58

ViestiKirjoittaja projektipäällikkö » 06 Helmi 2013 22:17

Saksan kielessä näköjään on tyylinä että V kirjain äännetään F-kirjaimeksi. Onko tässä puuttuva lenkki tähän mysteeriin?
Avatar
projektipäällikkö
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 6
Liittynyt: 06 Helmi 2013 19:58

ViestiKirjoittaja Taavetti » 06 Helmi 2013 22:31

projektipäällikkö kirjoitti:Jollain teistä varmaan on tietoa onko jonain aikakautena käytetty F-kirjainta yleisesti V-kirjaimen asemasta?

Tässä nimittäin on (tosin suoli24) keljuilua suomalaisesta F-kirjaimen käytöstä ihan nykyaikana v-kirjaimen tilalla.

Tuli vaan mieleen, että voisiko ääntäminen olla syynä V- kirjaimen muuttumisesta F-kirjaimeksi kirjakieleenkin joskus satoja vuosia sitten?

Muuttumisista tai ajanjaksoista en tiedä, mutta lapsuudessani, vieläpä nuoruudessani täällä kotiseudullani, F- kirjaimen ääntämine V muodossa oli vallitseva käytäntö. Eivät olisi tainneet vanhempieni äänihuulet taipuakaan "viralliseen" F- ääntämiseen.

Oletan samaa käytäntöä olleen muuallakin.
Arvosta ja tutki vanhaa, niin voit ymmärtää uuttakin.
Avatar
Taavetti
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 645
Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Paikkakunta: puttaalainen

ViestiKirjoittaja projektipäällikkö » 06 Helmi 2013 23:14

Vin ei välttämättä tarkoita viiniä tässä yhteydessä vaan ihan oikeaa viinaa ja suomalaiset käyttää vielä nykyäänkin sitä runsaasti. Täällä on paljon Viinamaan, korjaan viinamäen miehiä ;)
Avatar
projektipäällikkö
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 6
Liittynyt: 06 Helmi 2013 19:58

Re: Vinland, kadonnut maa

ViestiKirjoittaja Kinaporin kalifi » 07 Helmi 2013 00:01

projektipäällikkö kirjoitti:Tutkittuani tätä sivustoa http://www.eupedia.com/europe/european_ ... oups.shtml, huomasin suurimman osan suomalaisista kuuluvan N1c1 haploryhmään. Samoin näyttää olevan Virolla, Latvialla, Liettualla ja Venäjällä. Venäjän osalta kyseinen ryhmä keskittyy myöskin pääasiassa läntiseen osaan maata.

Suomalaisten on aina kerrottu olevan kotoisin kaukaa Volga-joen mutkasta, mutta tämän http://s55.radikal.ru/i148/1109/f1/7e5febe243b1.gif havainnollistavan kartan avulla huomasin että N1c1 haploryhmän kanta-alueena on mielestäni nykyinen Kaakkois-Suomi josta kyseinen haploryhmä on jakaantunut Venäjän suuntaan ja pieninä osina ympäri eurooppaa.

Viestissä oli aineksia moneenkin kommenttiin, N-mieslinjan osalta voisin todeta sen että vaikka takaisinmuuttoja ja paikallisia runsastumisia on toki mukana, se näyttää yksiselitteisesti polveutuvan idän suunnalta. Jääkauden aikana Suomessa ei liene asuttu, asutus on levinnyt tänne jostain muualta, ilmojen alkaessa lämmetä. Tuore ISOGG-kommentti N-mieslinjan alkukodista on yksiselitteinen:

"Y-DNA haplogroup N is found throughout Northern Eurasia. Possible points of origin include south-western China, from which the population spread both toward the Baltic region and into Siberia about 10,000 years ago through the Altai region" eli haplotyyppi on todennäköisesti syntynyt läntisen Kiinan alueella ( kuten ilmeisesti myös esim. tyypillisesti "eurooppalaisena" pidetty R-makroklaani), josta se on levinnyt Altain kautta eri suuntiin noin 10 000 vuotta sitten.

http://isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpN.html

Paremman kuvan N-klaanin leviämisestä saa ehkä tästä Vladimir Volkovin kuvasta:

http://www.familytreedna.com/public/N%2 ... fault.aspx

Ainoastaan osa suomalaisten koko perimästä taas liittyy Volgan mutkan alueeseen, osa siitä lienee ihan paikallista perua.
Avatar
Kinaporin kalifi
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6925
Liittynyt: 14 Helmi 2011 19:18

ViestiKirjoittaja projektipäällikkö » 07 Helmi 2013 08:30

Voisiko olla mahdollista että vanhoja tietoja on tulkittu väärin? Sen suhteen että Vinland ei olisi ollutkaan nykyisen Pohjois-Amerikan alueella vaan Vinland olisi ollut paikka, josta on käyty Pohjois-Amerikassa.

Ja jos Newfoundlandin viikinki asutus ei välttämättä ole ollut pysyvää, vaan sitä on käytetty tukikohtana minkkien metsästykselle? Minkki on alunperin pelkästään pohjois-amerikkalainen laji jonka turkikset ovat varmasti olleet haluttua kauppatavaraa Skandinaviassa.

Ja miten sellainen vaihtoehto, että Finland (Vinland) nimi olisi kaukaista perua ajalta jolloin tällä asuneet oisivat käyttäneet turkiksien lisäksi kauppatavarana myöskin Viinaa? Ja jopa siinä mittakaavassa, että koko valtakunnasta on alettu käyttää viinamaa nimitystä.

Finland sanana ei käsittääkseni omista mitään tarkempaa merkitystä joka nykyisin tiedettäisiin?
Viimeksi muokannut projektipäällikkö päivämäärä 07 Helmi 2013 09:03, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
projektipäällikkö
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 6
Liittynyt: 06 Helmi 2013 19:58

ViestiKirjoittaja Taavetti » 07 Helmi 2013 08:52

Minulle Finland on ollut ja on hieno maa, vaikka ei etymologia taida siihen käsitteeseen sopiakaan.
Arvosta ja tutki vanhaa, niin voit ymmärtää uuttakin.
Avatar
Taavetti
Sutki savolainen
Sutki savolainen
 
Viestit: 645
Liittynyt: 16 Helmi 2011 14:42
Paikkakunta: puttaalainen

Re: Vinland, kadonnut maa

ViestiKirjoittaja aikalainen » 07 Helmi 2013 11:18

projektipäällikkö kirjoitti: Vinland.
Kyseisen maan on arveltu jostain syystä sijoittuneen Pohjois-Amerikkaan, mutta aloin pohtimaan voisiko se sittenkin olla jossain nykyisen Suomen alueella, koska nimi Vinland on sanana lähes identtinen Finland sanan kanssa.

Nimessä on paljon samaa ja tiedot Vinlandista ovat olemattomia. Ne vähät tiedot, mitä aiheesta on kirjattu muistiin, viittaavat kuitenkin hyvin vahvasti Kröönlannin suunnalle. Esimerkiksi Vinlandiiin matkatessa purjehdittiin ensin Islantiin ja Kröönlantiin ja sieltä koillistuulten mukana edemmäksi (eli siis lounaaseen). Asiasta kertoo mm. Kröönlantilaisten saaga.
aikalainen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 2103
Liittynyt: 27 Maalis 2011 13:22

Re: Vinland, kadonnut maa

ViestiKirjoittaja Sigfrid » 07 Helmi 2013 11:51

Kinaporin kalifi kirjoitti:


http://isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpN.html

Paremman kuvan N-klaanin leviämisestä saa ehkä tästä Vladimir Volkovin kuvasta:

http://www.familytreedna.com/public/N%2 ... fault.aspx

Ainoastaan osa suomalaisten koko perimästä taas liittyy Volgan mutkan alueeseen, osa siitä lienee ihan paikallista perua.


Tutkiskelin noita venäläisten ylläpitämiä projektisivuja. Hienoa, että yleiskuvaa ylläpidetään ja kaikki kunnia ahkerille ylläpitäjille. Data vaikuttaa kuitenkin jollakin tavalla "balanssoidulta" ja olisinkin erittäin tyytyväinen, jos joku tilastotieteilijä tekisi levinneisyysmalleja kaiken saatavillaolevan datan pohjalta.
Sigfrid
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 6532
Liittynyt: 16 Helmi 2011 12:09

ViestiKirjoittaja JakomäenNeruda » 08 Helmi 2013 04:42

Nimi Vinland viittaa viinimaahan. Eli viikingit törmäsivät johonkin hedelmälliseksi katsomaansa maahan. Nimeä on pidetty esim. todisteena siitä, että he olisivat saavuttaneet Amerikan rannikon. Toisaalta tulkintaa vaikeuttaa se, että noin tuhat vuotta sitten oli menossa lämpöjakso, jolloin viiniä saatettiin viljellä Suomenkin leveysasteilla (huom. viininviljelystä nimenomaan Suomessa ei tietääkseni ole todisteita). Eli paikka voisi olla mikä tahansa pohjoinen maa, jossa viikingit olisivat saaneet viiniköynnöksen elämään yhden talven yli... Nimi voi myös olla kotiinpalaavien propagandaa oman retkensä arvon nostamiseksi, vaikka totuutta olisi mukana vain siteeksi: Grönlanti on saattanut olla tuolloin vihreä saari, vaikkakaan ei kovin lämmin.
JakomäenNeruda
 

ViestiKirjoittaja Kalevanserkku » 08 Helmi 2013 07:35

JakomäenNeruda kirjoitti:Nimi Vinland viittaa viinimaahan. Eli viikingit törmäsivät johonkin hedelmälliseksi katsomaansa maahan. Nimeä on pidetty esim. todisteena siitä, että he olisivat saavuttaneet Amerikan rannikon. Toisaalta tulkintaa vaikeuttaa se, että noin tuhat vuotta sitten oli menossa lämpöjakso, jolloin viiniä saatettiin viljellä Suomenkin leveysasteilla (huom. viininviljelystä nimenomaan Suomessa ei tietääkseni ole todisteita). Eli paikka voisi olla mikä tahansa pohjoinen maa, jossa viikingit olisivat saaneet viiniköynnöksen elämään yhden talven yli... Nimi voi myös olla kotiinpalaavien propagandaa oman retkensä arvon nostamiseksi, vaikka totuutta olisi mukana vain siteeksi: Grönlanti on saattanut olla tuolloin vihreä saari, vaikkakaan ei kovin lämmin.


On aivan varmaa, että Islannista lähtöisin olevia siirtolaisia asui Grönlannissa viitisen sataa vuotta. Joskus 1400-luvulla, ilmaston huomattavan kylmentymisen takia, he kuitenkin muuttivat takaisin Islantiin, mutta osa heistä siirtyi suoraan Pohjois-Amerikkaan. Molemmista muutoista on vanhoja kirjallisia mainintoja.

Jos ja kun merenkulkutaitoisia ihmisiä asui Grönlannissa, olisi ollut perin kummallista, elleivät he olisi koskaan päätyneet edes myrskyn vieminä Pohjois-Amerikan rannikolle. Toisaalta onhan Labradorissa tästä selviä arkeologisia todisteitakin.

Tavallisesti Amerikan löytäjänä mainitaan Leif Erikinpoika, joka vuonna 1000 jKr. olisi ensimmäisenä islantilaisperäisenä grönlantilaisena purjehtinut Amerikkaan. Saagoissa kuitenkin kerrotaan, että ensimmäisenä Amerikan puolelle saapui muuan Bjarni Herjolfinpoika, joka kuitenkin oli pakana eikä kristitty kuten Leif, jolle tästä syystä annettiin kunnia löydöstä.

Vinlandin vin on tietysti tulkittavissa viiniksi. Mutta se voidaan myös tulkita vainiota tai niittyä tarkoittavaksi skandinaaviseksi sanaksi, jonka sukulainen on muuten juuri suomen vainio.
Viimeksi muokannut Kalevanserkku päivämäärä 11 Helmi 2013 15:56, muokattu yhteensä 4 kertaa
Kalevanserkku
Kalevanserkku
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 406
Liittynyt: 22 Helmi 2011 12:31
Paikkakunta: Pori

ViestiKirjoittaja projektipäällikkö » 08 Helmi 2013 10:06

Avatar
projektipäällikkö
Ujo ugri
Ujo ugri
 
Viestit: 6
Liittynyt: 06 Helmi 2013 19:58

ViestiKirjoittaja Jaska » 08 Helmi 2013 16:55

Nimien samannäköisyyden varaan ei voi laskea paljonkaan, koska kaikissa kielissä on samannäköisiä sanoja. Viikinkien Vinlandin sijoittuminen Pohjois-Amerikkaan on kuitenkin aikaa selvää, koska (a) sen sanotaan sijainneen sielläpäin eikä täälläpäin, ja (b) L'Anse aux Meadowsissa oli viikinkiasutusta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/L'Anse_aux_Meadows

Suomeen ei purjehdita Grönlannin kautta...
~ "Per aspera ad hominem - vaikeuksien kautta henkilökohtaisuuksiin" ~

Y-DNA: N1c1-YP1143 (Olavi Häkkinen 1620 Kuhmo? >> Juhani Häkkinen 1816 Eno)
mtDNA: H5a1e (Elina Mäkilä 1757 Kittilä >> Riitta Sassali 1843 Sodankylä)
Avatar
Jaska
Ylihärmiö
Ylihärmiö
 
Viestit: 10974
Liittynyt: 14 Helmi 2011 04:02

ViestiKirjoittaja JakomäenNeruda » 09 Helmi 2013 04:13

Kiitoksia tiedoista, Jaska ja Kalevanserkku! Omat tietoni aiheesta olivat näköjään jo vanhentuneet, kun en tiennyt, että viikinkiyhteisöjen olemassaolo Amerikassa oli todistettua tavaraa.

Aiheesta muuten päästään pariinkin mielenkiintoiseen kysymykseen, jotka koskevat ilmaston vaihtelun vaikutuksia: kasvatettiinko Suomen alueella koskaan viiniköynnöstä edes kokeeksi tai oliko maassa tuolloin keskiajan lämpimänä ajanjaksona omaa hunajantuotantoa? Villi mehiläinen olisi kai tuolloin periaatteessa voinut selviytyä myös metsissä itsekseen. Entä Virossa? Sen luostareissa olisi voinut varmasti suuremmalla menestyksellä kokeilla kumpaakin tuotantoa.
JakomäenNeruda
 

ViestiKirjoittaja Pesservisser » 09 Helmi 2013 13:25

Vinland oli Amerikassa, mutta viiniä ei vieläkään kasvateta New Yorkin pohjoispuolisella itärannikolla.
Eräiden lähteiden mukaan norjalaiset tarkoittivat Finne- sanalla alunperin Keski-Norjassa tapaamaansa Fosna-kulttuurin väestöä, joka kai nykyisin tavataan pohjoisempana, läntisinä saamelaisina. Vähitellen nimitys olisi siirtynyt kattamaan suomalaiset.
Vin-Finn voisi olla vierasta väestöä koskeva muinaisten norjalaisten yleisnimitys ko. mantereilla.
Fosna-väestö lienee ollut tummaa kuten intiaanitkin.
Pesservisser
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 439
Liittynyt: 20 Helmi 2011 15:16

ViestiKirjoittaja aikalainen » 09 Helmi 2013 15:29

Pesservisser kirjoitti:Vinland oli Amerikassa, mutta viiniä ei vieläkään kasvateta New Yorkin pohjoispuolisella itärannikolla.
Eräiden lähteiden mukaan norjalaiset tarkoittivat Finne- sanalla alunperin Keski-Norjassa tapaamaansa Fosna-kulttuurin väestöä, joka kai nykyisin tavataan pohjoisempana, läntisinä saamelaisina. Vähitellen nimitys olisi siirtynyt kattamaan suomalaiset.
Vin-Finn voisi olla vierasta väestöä koskeva muinaisten norjalaisten yleisnimitys ko. mantereilla.
Fosna-väestö lienee ollut tummaa kuten intiaanitkin.

Siinä saagassa (ks. aiempi viestini) puhutaan viinirypäleistä (vinber), joiden mukaan maa nimettiin. Koska rypaleitä siellä päin ei ilmeisesti ole koskaan kasvanut, jää avoimeksi mitä sanalla on tarkoitettu. Wikipedian kommentissa kerrotaan seuraavaa: Skandinaavit eivät luultavasti tunteneet viinirypäleitä kunnolla, ja ovat voineet sekoittaa ne muihin hedelmiin, mahdollisesti karviaismarjaan. Eräs toinen lähde epäilee, että saagan selitys olisi keksitty jälkeenpäin, ja taustalla olisi todellisuudessa niittyä tarkoittava sana. Alkuasukkaista saagassa käytetään nimeä 'skrælingar'.
aikalainen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 2103
Liittynyt: 27 Maalis 2011 13:22

ViestiKirjoittaja Pystynen » 09 Helmi 2013 23:20

F/V-aiheista tietopaketti:

Vanhemmassa anglosaksissa ja skandinaavissa on kyllä käytetty f-kirjainta v-äänteelle, mutta vain sanan sisällä.
Saksan kirjakielen v:nä kirjoitettava /f/ on eri ilmiö. Joissain murteissa alkuperäinen sananalkuinenkin *f on kehittynyt v:ksi, ja kirjakielessä syystä tai toisesta tämänmukainen kirjoitusasu on päässyt voitolle, vaikka ääntämys ei olekaan.
Sama kehitys löytyy myös hollannista ja etelä-Englannin murteista, mutta viikinkiporukoille se on ollut vieras. Siis Vinland ja Finland ovat kyllä eri sanoja.
Suomen kielessä ei ole vanhastaan f-äännettä joten lainasanoissa on tilalle pantu /v/ tai /p/ (paitsi tavun lopussa /h/: esim. sohva, uhri). Ruotsin kieltä lähinnä olevissa eli lounais- ja Satakunnan murteissa se on omaksuttu jo varhain, esim. farfaari eikä vaari. Kirjakielen osaamisen levitessä tälläiset sanat on voitu mukaistaa v:lliseen standardiin. Toisaalta samalla muihinkin murteisiin on erityisesti sivistyssanoissa kotiutunut /f/. Tästä seuraa se hauska tilanne, että filtti on murteellisempi kuin viltti, mutta viltteri on murteellisempi kuin filtteri. Joka tapauksessa kaikki nämä sanat ovat kuitenkin alunperin nimenomaan f:llisiä. Tietääkseni lounaismurteissakaan ei f:ää esiinny perintösanoissa.
Sanalle Finland on monia etymologioita enkä tiedä, että yhteisymmärrykseen olisi päästy. Eräs ehdotus on "suota" merkitsevä fen, mutta tästä ei päästä i:hin ja yhteys vaikuttaa pohjautuvan lähinnä "suon" ja "Suomen" samanlaisuuteen, joka siis on sattumaa.
Brittiläinen erisnimi Finn ohimennen on ihan eri sana ja tulee iirin kielestä, jossa tarkoittaa "blondia". "Blondimaa" ei olisi ihan päätön nimitys tietenkään, mutta Skandinaviankin puolella riitti pellavapäitä; en usko että nimeä olisi hankittu tilaustyönä Atlantilta asti.
Avatar
Pystynen
SuuBaltti
SuuBaltti
 
Viestit: 1302
Liittynyt: 22 Helmi 2011 22:45
Paikkakunta: Vandaalia

ViestiKirjoittaja Kalevanserkku » 10 Helmi 2013 07:31

Pystynen kirjoitti:F/V-aiheista tietopaketti:

Vanhemmassa anglosaksissa ja skandinaavissa on kyllä käytetty f-kirjainta v-äänteelle, mutta vain sanan sisällä.
Saksan kirjakielen v:nä kirjoitettava /f/ on eri ilmiö. Joissain murteissa alkuperäinen sananalkuinenkin *f on kehittynyt v:ksi, ja kirjakielessä syystä tai toisesta tämänmukainen kirjoitusasu on päässyt voitolle, vaikka ääntämys ei olekaan.
Sama kehitys löytyy myös hollannista ja etelä-Englannin murteista, mutta viikinkiporukoille se on ollut vieras. Siis Vinland ja Finland ovat kyllä eri sanoja.
Suomen kielessä ei ole vanhastaan f-äännettä joten lainasanoissa on tilalle pantu /v/ tai /p/ (paitsi tavun lopussa /h/: esim. sohva, uhri). Ruotsin kieltä lähinnä olevissa eli lounais- ja Satakunnan murteissa se on omaksuttu jo varhain, esim. farfaari eikä vaari. Kirjakielen osaamisen levitessä tälläiset sanat on voitu mukaistaa v:lliseen standardiin. Toisaalta samalla muihinkin murteisiin on erityisesti sivistyssanoissa kotiutunut /f/. Tästä seuraa se hauska tilanne, että filtti on murteellisempi kuin viltti, mutta viltteri on murteellisempi kuin filtteri. Joka tapauksessa kaikki nämä sanat ovat kuitenkin alunperin nimenomaan f:llisiä. Tietääkseni lounaismurteissakaan ei f:ää esiinny perintösanoissa.
Sanalle Finland on monia etymologioita enkä tiedä, että yhteisymmärrykseen olisi päästy. Eräs ehdotus on "suota" merkitsevä fen, mutta tästä ei päästä i:hin ja yhteys vaikuttaa pohjautuvan lähinnä "suon" ja "Suomen" samanlaisuuteen, joka siis on sattumaa.
Brittiläinen erisnimi Finn ohimennen on ihan eri sana ja tulee iirin kielestä, jossa tarkoittaa "blondia". "Blondimaa" ei olisi ihan päätön nimitys tietenkään, mutta Skandinaviankin puolella riitti pellavapäitä; en usko että nimeä olisi hankittu tilaustyönä Atlantilta asti.



Kiinnostava tietopaketti kiitokset siitä, Pystynen.

Pari kommenttia:

Haaviohan kannatti tätä blonditeoriaa sekä Finlandin että Bjarmian
selityksenä.

Jollain (suppealla?) alueella lounais-Suomessa käytetään ahvenen nimenä sanaa affena, joten sanansisäisesti saattaa -hv- korvautua -ff-:llä. Kaiketi ahventa voidaan pitää perintösanana ainakin verrattaessa sohvaan tai pihviin?
Kalevanserkku
Kalevanserkku
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen
 
Viestit: 406
Liittynyt: 22 Helmi 2011 12:31
Paikkakunta: Pori

ViestiKirjoittaja mikko » 10 Helmi 2013 14:12

Olisi mielenkiintoista kuulla "affenan" levinneisyydestä, millä alueella sitä on käytetty? Entisen porilaisen korvaan se kuulostaa kovin tutulta.
mikko
Hiljainen hämäläinen
Hiljainen hämäläinen
 
Viestit: 23
Liittynyt: 10 Helmi 2013 12:35

Seuraava

Paluu Historia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron