Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 18 Helmi 2020 03:23Vastaa viestiin  [ 122 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
 Kielikuntien sekasynty ja etäsukulaisuudet 
Kirjoittaja Viesti
Kielevä karjalainen
Kielevä karjalainen

Liittynyt: 18 Maalis 2015 12:24
Viestit: 788
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Kielikuntien sekasynty ja etäsukulaisuudet
Jaska kirjoitti:
Kaikista kielistä löytyy aina samannäköisiä sanoja. Olennaista on, ovatko merkitykset läheisiä tai uskottavasti johdettavissa toisistaan ja ovatko sanat äännehistoriallisesti yhdistettävissä. Merkitykset 'silmä' ja 'aurinko' ovat kaukana toisistaan, vain aasinsilloin yhdistettävissä.


Ei se nyt niin huono rinnastus ole. Valo, silmä ja aurinko ovat semanttisesti läheisiä, sillä silmä on meille valo, koska ilman silmiä ihminen on pimeässä.
Sana, joka useassa indoeurooppalaisessa kielessä tarkoittaa aurinkoa (latina, balttilaiset kielet), tarkoittaa joissain tapauksissa valoa ja silmiä. Esimerkiksi kurdiksi valo on şewl. Iiriksi puolestaan solas tarkoittaa valoa ja lamppua ja súil silmää. Silmät ovat iiriksi alunperin kaksi aurinkoa:

"From Old Irish súil, from Primitive Irish *sūli, alteration of Proto-Celtic *sūle (“suns”), dual of *sūlos, genitive of *sāwol (compare Welsh haul, Breton heol), from Proto-Indo-European *sóh₂wl̥. The change in meaning in Irish is apparently due to the mythological view of the sun as the “eye of the sky”."

«There is no image older and more universal than that which regards the round and brilliant disk as the eye of the sky-god, whether it be of Ahuro-Mazdâo as with the Persians, or of Horus as with the Egyptians, or of Zeus as with the Greeks, or of Wuotan as with the Teutons. «His eye sendeth forth light from his face when the earth becometh light,» says the [Egyptian] Book of the Dead. The sun is the all-seeing eye of Varuna, the vedic sky-god, which surveys the whole earth; oculus mundi, says Ovid; «the great eye of Heaven,» says Spenser; «the searching eye of Heaven», says Shakespeare; des Tages Flammenauge, says Schiller.

«The Sun with one eye vieweth all the world.»

Uncivilized tribes have exactly the same conception; betuch anuh with the Dayaks of Borneo; màso-andro with the Malagasy; mata-ari with the Malays, all meaning «the eye of the day». The natives of Mangaia, in the South Pacific, say «the eye of Great Noon (Avatea) is open» when the sun is in its meridian splendour.
»

Richard Mercer Dorson, History of British Folklore, p. 178


05 Marras 2019 12:09
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 22 Helmi 2011 22:45
Viestit: 1176
Paikkakunta: Vandaalia
Vastaa lainaamalla
Viesti Re: Kielikuntien sekasynty ja etäsukulaisuudet
Kristiina kirjoitti:
Noista luettelemistasi IE-juurista tuo *snəh-wen on hieman epäilyttävä, koska se näyttäisi perustuvan vain sanskritin sanaan snā́van, eikä muodostustapa selitä muita muotoja, joita ovat nas ’suoni’, ’jänne’, snasā ’jänne’, ’lihas’; ja toisaalta kreikan sana neûron, latinan sana nervus ja heetin sana išḫunawar.

Neuro- (n.) ~ nervo- (m.) < *sne(h)uro- ovat aika selviä: tematisoituja eli vokaalivartaloistettuja versioita nominatiivista *snehwr̥. Tämä ei edustu sanskritissa joka on yleistänyt obliikvivartalon, mutta kyllä lisäksi esim. pālissa (nhāru- < *snāru-) ja avestassa (snāwarə).

Nuo sanskritin sivumuodot (?) näyttävät lähinnä rinnakkaisjohdoksilta samasta verbijuuresta, mutta en mene vannomaan ilman lähteitä.

Kloekhorstin etym. sanakirjan mukaan heetin sana on hapax legomenon (esiintyy vain yhden kerran yhtään missään) ja sitä nykyään näköjään pidetäänkin kirjoitusvirheenä ihan muuta alkuperää olevasta sanasta išḫunawaš 'käsivarsi'! ( ei muutenkaan sovi muiden sanojen kanssa yhteen.)

Kristiina kirjoitti:
asianhan voisi kääntää myös toisinpäin eli muodostaa uralilaisia kaksitavuisia sanoja indoeurooppalaisista sanoista

Olen kyllä samaa mieltä että 'aurinko' ~ 'silmä' ei ole merkityksen puolesta uskottava rinnastus, vaikka molemmat nyt ovatkin pyöreitä ja liittyvät jollakin tavalla valoon.

Lainasanoissa tämäntyyppisiä vastaavuuksia varmasti löytää — mutta jos tätä yrittäisi venyttää koko indouralilaisen hypoteesin selitykseksi, jäisi taas aika epäselväksi esim. miksi kantauraliin olisi säilynyt vain kaksitavuisia sanoja mutta ei mitään juurinomineita tyyppiä *mūs 'hiiri' tai *gʷows 'lehmä'.


05 Marras 2019 16:08
Profiili
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 122 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy