Näytä vastaamattomat viestit | Näytä aktiiviset viestiketjut Tänään on 23 Syys 2020 06:05Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 
 Pulkka vs. ahkio 
Kirjoittaja Viesti
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen

Liittynyt: 27 Helmi 2011 00:14
Viestit: 379
Vastaa lainaamalla
Viesti Pulkka vs. ahkio
Lapsena Vaasassa puhuttiin pulkasta, eikä ahkiosta. Ilmeisesti pulkka taitaa olla ruotsalaisperäinen nimitys ja ahkio suomalaisperäinen?

http://www.bbc.co.uk/news/uk-16631331

Lainaa:
"I had a strong feeling that when I was out there on my own I was independent and everything that was important to me was contained in this sledge or pulka as it's called in Sweden.


21 Tammi 2012 02:02
Profiili
Lipevä lappilainen
Lipevä lappilainen

Liittynyt: 27 Helmi 2011 00:14
Viestit: 379
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Täällä tosin sanotaan pulkan tulevan saamen sanasta bulke:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pulkka

Lainaa:
Pulkka (saamen sanasta bulke) on ahkiota muistuttava nykyään muovista valmistettu vedettävä tai mäenlaskuun käytettävä kulkuväline, jota käytetään pääsääntöisesti talvella joko lumessa tai jäällä. Mäkien lasku pulkalla on suosittua erityisesti lasten keskuudessa. Jos pulkkaan on kiinnitetty naru, voidaan sitä käyttää myös tavaroiden kuljetukseen vetämällä pulkkaa narulla perässä.


Suomessa erotetaan nykyään useimmiten toisistaan käsitteet ahkio ja pulkka. Ahkio viittaa isompaan ja kantavampaan, hyötykäyttöön tarkoitettuun vedettävään välineeseen, kun taas pulkka tarkoittaa yleensä pienempää, lähinnä lasten mäenlaskuvälinettä. Monissa muissa kielissä, kuten ruotsissa, norjassa, saksassa ja ranskassa pulkka-sanan johdannainen tarkoittaa ahkiota.


21 Tammi 2012 02:05
Profiili
SuuBaltti
SuuBaltti
Avatar

Liittynyt: 22 Helmi 2011 22:45
Viestit: 1233
Paikkakunta: Vandaalia
Vastaa lainaamalla
Viesti 
Álgu esittää päinvastaista: bulken olevan lainaa suomesta saameen. K. Häkkisen sanakirja taas ehdottaa sanan alunperin tarkoittaneen puupalaa, joka voisi silloin kai olla lyhennelmä sanasta pulikka, joka taas on ilmeisesti väännös palikasta (ehkä nimenomaan "puupalikka").

Wiktionaryn mukaan ruotsin pulka olisi sitten tuoreehko laina suomesta.

---

Ahkiota on sitäkin esitetty germaanilainaksi, verraten kantaskandinaavin asuun *akjō ("mennä"-verbin johdos). -hk- kävisi kyllä paremmin järkeen, jos vanhoissa lähteissä esiintyvä saamelainen vastine akia olisi se vanhempi (ja suomen sana lainaa siitä).
(Ruotsin ackja sitten on jälleen takaisinlainaa suomesta tai saamesta; perintösana on jäänyt murteelliseksi ja kehittynyt asuun äcka.)

Kilpaileva ehdotus sitten on, että ahkio olisi kuin olisikin perintösana ja sukua hantin sanalle *ooɣəɬ, mutta muista etäsukukielistä vastineet aika lailla puuttuvat.

(Sinänsä jännää ettei mitään vanhaa yhteistä uralilaista pulkan nimistystä ole säilynyt. Tietokannoista löytyy kourallinen muitakin rinnastuksia, mutta kaikki rajoittuvat kahteen kielihaaraan: saame/mansi, mari/samojedi, mordva/permi)


22 Tammi 2012 23:47
Profiili
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Vastaa viestiin   [ 3 viestiä ] 

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com uncommitted-decoy